Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Eltussolták a bécsi magyar nagykövet botrányát – részegen a gyerekeivel az autóban karambolozott

Nyolc évvel ezelőtt szolgálati autójával karambolozott Szalay-Bobrovniczky Vince Bécsben. Az ügyet Ausztriában és itthon is elsimították. A Telex szerint a diplomata, bár Lázár János és Szijjártó Péter sem volt elégedett munkájával, akkoriban fontos kapcsolatokat ápolt így a kormányzatban maradhatott.

2013. április 26-án ittasan vezetett Bécsben Szalay-Bobrovniczky Vince akkori osztrák nagykövet. Az ötszemélyes autóban hatan ültek, rajta kívül a felesége és négy gyermekük is – foglalta össze a Telex cikkét a 444.

A Telex járt utána az ügynek, amelyről eddig semmit nem lehetett tudni. Cikkükből kiderül, hogy néhány nappal az esetet követően Szalay-Bobrovniczky jelezte a külügy felé, hogy balesete volt, a két másik járműben egy-egy ember könnyebben megsérült, ezért kérte a kár rendezését.

Azt kihagyta, hogy ittas volt, és azt is, hogy a sérültek miatt az államügyészség hivatalból nyomozást indított. A minisztériumnak és most a Telexnek is azt állította, hogy hivatalos fogadáson vett részt, de a lap információi szerint valójában magánprogramon volt. Ezt erősíti az is, hogy a hivatalos eseményekre mindig sofőrrel járt, ráadásul a diplomaták ritkán viszik magukkal a családtagjaikat.

KAPCSOLÓDÓ
Kötelezővé kéne-e tenni a koronavírus elleni oltásokat?

Az osztrák törvények értelmében kevés alkohol fogyasztása után is lehet vezetni, azonban a légalkoholteszt során 0,84 mg/l értéket mutatott. Ausztriában ez már messze meghaladja a kevés alkohol fogyasztás fogalmát. Amennyiben megerősítést nyert, 1600-5900 eurós büntetés megfizetésére is kötelezhették volna egyéb tételek mellett.

Érthető, ha azt állította, hogy a megengedett mértékben ivott, és azért jöhetett ki mégis magasabb érték, mert akkoriban gyógyszert szedett egy vírusos megbetegedés miatt. 

Magyar falu program - Csaknem 1600 civil szervezet nyert forrás

 Szalay-Bobrovniczky VinceFotó: MTI/Koszticsák Szilárd  

A Telexnek azt mondta, hogy helyszínen lemondott a diplomáciai mentességről, és alávetette magát a rendőri intézkedésnek. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint azonban nem volt hajlandó megfújni a kallibrált szondát.

KAPCSOLÓDÓ
"Én és a feleségem sem oltatjuk be magunkat, kerüljön ez bármibe"

2013 júniusában mégis lezárták az ügyet, mondván, „az ügyészségnek tartózkodnia kell a bűncselekmény felderítésétől, és le kell állítania az erre vonatkozó eljárást, ha az előzetes vizsgálat alapján a bűncselekmény nem jár bírósági büntetéssel, vagy a vádlott további büntetőeljárása jogi okokból elfogadhatatlan lenne”.

A Telex szerint a magyar külügy többször próbálta tisztázni a nagykövettel, mi történt pontosan azon az estén, már csak azért is, hogy egyértelmű legyen, jogszerűen rendezték-e a milliós károkat a biztosítás terhére. Szalay-Bobrovniczky válaszait annyira nem tartották megnyugtatónak, hogy még egy évvel később is bekérték tőle a rendőrségi iratokat. A lap forrásai szerint ezek végül sosem érkeztek meg a minisztériumba.

A bécsi nagykövetből később helyettes államtitkár, főosztályvezető, aztán ismét helyettes államtitkár, helsinki nagykövet majd megint helyettes államtitkár lett. Most a Miniszterelnökség civil- és társadalmi kapcsolataiért felel.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!