Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Zsúfolásig megteltek a vendéglátóhelyek Olaszországban az újranyitás után

Olaszországban megteltek a bárok, a presszók és az éttermek teraszai hétfőn a három hónapja tartó szigorú korlátozások oldásának első napján, és hosszú sorok álltak az újraindulást ünneplő múzeumok bejáratainál is. A vendéglátás és a kultúra további enyhítést követel – tájékoztat róla Sárközy Júlia, az MTI tudósítója. 

Az időjárás is kedvezett az olaszországi újranyitásoknak, hiszen kellemes napsütéses időben mehettek három hónap után újra a taljánok kedvenc bárjaikba, kávézóikba és éttermeikbe. Így nem csoda, hogy gyorsan megteltek a szabadtéri teraszok. Közel ötvenmillió olaszt érintettek ilyen-olyan módon a korlátozások feloldásai – derül ki az MTI tudósításából. 

Teljesen más a pultnál beszélgetve, vagy ülve fogyasztani a csésze kávét, mint ahogyan eddig tettük, műanyag pohárban az utcán állva

– mondta a Santa Maria Maggiore-bazilika melletti presszó vendége.

Azonban nem volt mindenki elégedett, hiszen a belvárosi vendéglátóhelyek tulajdonosai úgy vélik, hogy turisták nélkül nem érdemes kinyitni, ezt bizonyítja, hogy a Navona-téren sorakozó asztalok továbbra is üresek maradtak.

Nem felhúzott rolót, hanem vendéget akarunk

– hangsúlyozták a vendéglátó szektor képviselő, akik bejelentették, hogy csatlakoznak a következő napokra meghirdetett adósztrájkhoz. 

KAPCSOLÓDÓ
Elhunyt az Üvegtigris sztárja

Az enyhítések nem vonatkoznak egész Olaszországra,

húsz tartományból tizenötben nyitottak újra a vendéglátó egységek. A nyitás reggel öttől este hat óráig engedélyezett, utána este tízig elvitelre dolgozhatnak.

Majdnem háromszázezer bár, kávéház, étterem nyithatott ki, ami az ágazatban dolgozó üzlethelységek nyolcvanegy százalékának felel meg. A legtöbb vendéglátós, ötvenegyezer fő, Lombardia tartományban kezdhetett el újra dolgozni, Lazióban, Róma egyik városrészében 33 ezer bár és étterem működhet ismét.  

Milánóban is számos vendéglátóhely zárva maradt, mert tulajdonosaik szerint forgalmuk nagy részét este termelik meg, így rajtuk a napközbeni nyitvatartás nem segít. Velencében zárva maradtak a történelmi kávéházak, a patinás helyek üzemeltetői is a turistákra várnak.

A Coldiretti termelői szövetség adataiból az olvasható ki, hogy 

KAPCSOLÓDÓ
Járai Máté szülei súlyos alkoholisták

a kereskedelmi központok értékesítése harminc százalékkal esett vissza. A vendéglátásban és kereskedelemben dolgozók több mint három százaléka veszítette el munkáját, de az elbocsátások már lassan egy éve be vannak fagyasztva.

A múzeumok is kinyithattak, egyelőre hétfőtől péntekig engedik ezt meg nekik, de szigorú szabályok betartásával. Például kötelező az előzetes helyfoglalás, a szájmaszk és a biztonsági távolság betartása.

Torinóban az egyiptomi múzeumnál jókora tömeg gyűlt össze, a korábban napi tizenkétezer látogatót számláló intézet az első nap ezerkétszáz előre regisztrált személyt fogadott, a sor azért is volt hosszú, mert szigorúan vették két méteres biztonsági távolság betartását.

Az újranyitás ünnepnap volt, ezért ingyenes volt a belépés.

Az egészségügyi miniszter óvatosságra intett, hangsúlyozva, hogy az enyhítés nem azt jelenti, hogy „mindenki azt csinál, amit akar”. Kéthetente, a járványadatok alakulása szerint szigoríthatnak ismét, vagy oldhatják tovább az intézkedéseket. 

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!