Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Képeken az 1987-es nagy havazás: napokra megbénította az országot az időjárás

Már hosszú évek óta nem tapasztalhattunk hatalmas, tartós havazásokat az országban, de néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt ritka, hogy áldatlan állapotokat okozott egy-egy nagyobb csapadéktömeg. Az 1987-es nagy havazást viszont máig sokan emlegetik.

Az 1987. január 10-én kezdődött, erős szélviharral tetézett hóesés az egész országot betemette, néhány napra teljesen lebénítva. A sarkvidéki eredetű és a mediterrán ciklon Kárpát-medencei találkozása extrém időjárást produkált, amelyre a mai napig rengetegen emlékezhetnek.

KAPCSOLÓDÓ
Az útra borulva sírt, a tegnap meghalt 6 éves kisfiú édesanyja.." csak hívtak, hogy meghalt a fiam..a nagymama elengedte a kezét..

Képeken az 1987-es nagy tél

A katasztrófa elhárításában minden kézre szükség volt, csak együttes erővel, kitartó munkával sikerülhetett újraindítani a vastag hóval belepett országot. Az eseményről természetesen számos fotó is készült, a néhány nap leforgása alatt kialakult körülmények össze sem hasonlíthatók a mai telek nehezebb napjaival.

Az ország egészében több tíz centiméteres hó esett néhány nap alatt, ami ellehetetlenítette a mindennapi élet megszokott működését. A képen a tapolcai Fő tér környéke látható, ahol nagy munkával tették járhatóvá az utakat.

 

A -20-25 fokos hidegben esély sem volt az olvadásra, az utakat sok helyen egy-két méteres hófal szegélyezte.

 

A vonatok nem indultak el, az utcákon gyalogosan is alig lehetett közlekedni, a hatalmas hótorlaszokat folyamatosan lapátolták az emberek, de az erős szél nem könnyítette meg a dolgukat. A kép a budapesti Reitter Ferenc utcában készült.

 

A havazás okozta szélsőséges helyzetben az ország gyakorlatilag lebénult. Bezártak az iskolák, nehezedett az ellátás, volt, aki tüzelőhöz is nehezen jutott. A Fővárosi Sütőipari Vállalat II. kerületi péksége előtt is hatalmas sor alakult ki, hogy az alapvető élelmiszereket elérjék az emberek.

 

Napok kellettek ahhoz, hogy az élelmiszerszállítás visszatérhessen a megszokott kerékvágásba. A képen az látható, amikor az Erzsébet-, azaz az akkori Lenin-körúton végre áru érkezett a Csemege Áruházba.

 

Hosszú napokig nehezen voltak járhatók az utcák, volt, aki arra kényszerült, hogy gyalog menjen a munkájába, ami a fagyban nem volt veszélytelen, akár személyes sérüléssel is járhatott.

 

A tévéhíradó folyamatosan beszámolt az aktuális helyzetről, bár a munkatársak eljutási nehézségei miatt az adás is ütközött akadályokba. Minden alkalommal bemondták, hogy a fővárosban felemelték a rendkívüli hómunkások bérét, nappal 270, éjszaka 380 forintra, hogy minél többen jelentkezzenek a segítségre. A képek az 1987. január 12-i Híradóból származnak.
Németh Lajos az ATV régebbi riportjában elmondta, meteorológusként tudták, hogy baj jöhet, és az ország, ahogy tudott, fel is készült. Az Észak-Kelet-Európában felhalmozódott szibériai hideg és az enyhe mediterrán légtömeg összecsapásának következményeit azonban kivédeni nem lehetett, kihívás elé állított mindenkit. A képen Pesthidegkút látszik 1987 telén.

 

Érdekesség, hogy 1987-ben nemcsak Magyarországnak gyűlt meg a gondja a szélsőséges havazással, de többek között a briteknek és az íreknek is. Január 11-én reggelre így nézett ki az angol Sheppey-sziget, rég nem látott hó lepte el az utcákat.

 

KAPCSOLÓDÓ
Még a PCR-teszt sem mutatja ki a Finnországban terjedő mutáns koronavírust

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!