Új trend: Covid bulikat tartanak a magyar fiatalok, ahol alap megszegni minden korlátozást

Néhány kattintás a Facebookon, néhány kulcsszó egy elküldött üzenetben, aztán már jön is a válasz mindennel, amit tudni kell: utcanév, jelszó, kapucsengő. Fél órával később már ott is lehetünk a megadott címen. Néhány lopott pillantás a kapualjban, felcsöngetünk.

Kurta kérdés a kaputelefonban, rá rövid válasz a megbeszéltek szerint, majd nyílik a kapu és vele együtt az illegális Covid-bulik világa: így játsszák ki a szórakozni vágyó fiatalok a törvényt. Itt senki nem izgul a túl nagy létszám miatt, hiszen szinte kizárt, hogy a szervezők lebukjanak: minden részletre figyelnek, mindent a végsőkig bebiztosítanak. A Blikk riporterének mégis sikerült beépülnie egy társaságba, ahol ezeket a törvényen kívüli partikat rendezik, nem törődve a fertőzésveszéllyel és a járvánnyal.

A Facebook oldalain találnak egymásra a szervezők és a bulizni vágyók
A Facebook oldalain találnak egymásra a szervezők és a bulizni vágyók

Az éjszakai bulikban senki nem ragaszkodik a maszkviseléshez. Az összejöveteleket nem állandó címen, hanem mindig máshol, bérelt apartmanokban rendezik.

A Facebook oldalain találnak egymásra a szervezők és a bulizni vágyók A Facebook oldalain találnak egymásra a szervezők és a bulizni vágyók

– Kibéreltünk egy egész házat a Blaha Lujza térnél péntekre – büszkélkedett az egyik szervező, és csakhamar érkeztek is a jelentkezők. Volt, aki azt írta, hogy nyolcadmagával csatlakozna bármilyen bulihoz, beugrót is fizetnének, ha kell. A partira egy házhoz szállításra szakosodott vállalkozás biztosítja a koktélokat.

A kormányrendelet szerint „a családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt”. A buliszervező csoport szabályzatában még névlegesen sem kéri a tagoktól, hogy tartsák be ezt a korlátot.

A rendőrség sajtóosztálya megerősítette, hogy továbbra is tilos minden 10 fősnél népesebb magánrendezvény, azt azonban nem árulták el, hogy tudnak-e a Covid-bulikról és tesznek-e valamit ellenük.

Rusvai Mikilós virológus szerint az ilyen partik csak fokozzák a járványveszélyt.

– Súlyos felelőtlenség, amit ezek a fiatalok tesznek. Házibuliban sokkal nagyobb eséllyel lehet megfertőződni, mert zárt térben van együtt sok ember, főképp ha még egymás után is isznak az üvegekből – sorolta a doktor.

– Az emberi hülyeség határtalan! – kommentálta feldúltan Ócsai Lajos járványügyi szakértő, aki szerint a mulatozó fiatalok saját egészségüket is kockáztatják. – Vannak olyan fertőző betegségek, amelyek a vizsgaidőszaktól vagy éppen a rendszeres partizástól legyengült immunrendszerű fiatalokat támadják meg könnyebben. Nem tudjuk, hogy a Covid is így viselkedik-e – figyelmeztet Ócsai.

A járvány előtt a taxisok jó része azzal kereste a kenyerét, hogy éjszaka hurcolta a mulatozókat. Metál Zoltán, a taxisszövetség elnöke a Blikknek azt mondta, lényegében megszűnt az éjszakai fuvarozás, este 8 után üres a város.

Lapunknak ugyanakkor egy taxis azt mesélte, hogy a rendőrök pontosan tudják, melyik taxitársaság autóira kell különösen figyelni, a bulizó fiatalok ugyanis előszeretettel használják az egyik cég szolgáltatásait. A fuvarozónak természetesen nem kell tudnia, hogy ügyfele hová megy, de informátorunk elmondta, hogy a hét végi estéken több a fiatal utas, akik igazoltatáskor nem tudják megmondani, hova is igyekeznek a tilosban.

Négyes szabálysértés

  • Este 8 után kijárási tilalom van, mindenkinek otthon vagy a szálláshelyén kell lennie reggel 5-ig.
  • 10 fősnél népesebb magánrendezvényt tartani tilos.
  • A másfél méteres távolságtartást mindenhol kérik.
  •  Zárt térben, nyilvános helyen maszkot kell viselni.

Nem nyitnak ki még a középsulik

Ne nyissanak ki a középiskolák jövő héttől, maradjon a digitális oktatás, ez javasolja az operatív törzs a kormánynak. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszélt erről tegnap. Mint mondta, a vírus új mutációját is figyelemben vették, az ugyanis sokkal fertőzőképesebb az eddiginél és a fiatalokat is meg tudja betegíteni. Ha a kormány a zárva tartás mellett dönt pénteken, azért még indokolt esetben továbbra is be lehet menni az iskolába.

betöltés...