Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

A lélegeztetőgépre kerülő betegek 80 százaléka meghal

Azok pedig, akik lekerülnek a lélegeztetőgépről annyira legyengülnek, hogy kezdetben enni sem tudnak egyedül. Akár fél évbe is telhet, mire egy koronavírusos beteg teljesen felépül.

Jelenleg is több mint 360 beteg van lélegeztetőgépen koronavírus-fertőzés miatt az országban. A fővárosi Korányi kórház intenzív osztályán jelenleg 10-12 beteg. Az osztály főorvosa az RTL Híradónak azt mondta: a lélegeztetőgépre kerülő betegek 80 százaléka meghal. Azok pedig, akik lekerülnek a lélegeztetőgépről annyira legyengülnek, hogy kezdetben enni sem tudnak egyedül.

“Hiába próbálják megmozdítani a kezüket, az nagyon gyenge. Szükségük van arra, hogy ott legyen körülöttük az ápolószemélyzet, aki segíteni tudja az ő táplálkozásukat, ott legyenek a gyógytornászok, akik fel tudják őket ültetni”

– fogalmazott Madurka Katalin.

A teljes felépülés sokszor hónapokig tart.

“Vannak olyanok is, akik fél éve rehabilitálódnak otthon, és még mindig nem érték el a betegség előtti teljesítőképességüket”

– mondta a szakember.

Súlyos esetekben maradandó szívkárosodás is kialakulhat, de a vese és a tüdő is károsodhat, mondta a Híradónak nyilatkozó háziorvos, mentős.

“Hónapokon keresztül, bizonyos esetekben olyan szinten csökkenti a tüdőkapacitást, hogy akár otthoni oxigénpalackra is szüksége lehet”

– fogalmazott Késmárky András.

A koronavírus egyes tünetei pedig hónapokon át, hullámszerűen térhetnek vissza egy német intenzíves főorvos szerint. Késmárky András azt mondta:

“Abban sem vagyok biztos, hogy évek múlva nem fognak visszatérni ezek a panaszok, vagy ezek a tüneteket”.

Ezzel már ő is számos esetben találkozott, még olyanoknál is, akiknek csak enyhe tüneteik voltak. Náluk például magas vérnyomás, kimerültség, depresszió, alvászavar jelentkezik újra és újra.

KAPCSOLÓDÓ
FONTOS HÍR: módosul a KRESZ, több millió magyart érint a változás – ERRŐL JOBB HA TUDSZ:

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!