Dráma: A halál széléről tért vissza Korda Gyuri

Budapest — Gyerekként éppen csak túlélte a háborút, majd kis híján amerikai sztár lett: Korda György (81) életében több sorsfordító pillanat is adódott, ám úgy érzi, mindennek így kellett történnie.

A legrémisztőbb az volt számára, amikor gyerekként kis híján a Dunába lőtték a náci katonák.

– Ez tényleg csak a jóisten rendelése. A védett házban voltunk a Pozsonyi úton, és azt mondták, elviszik a gyerekeket üdülni. Nálam épp betelt a teherautó, mondták, hogy majd holnap. Akiket elvittek, azokat belelőtték a Dunába, másnap pedig felszabadultunk – mesélte Korda György. Azt is hozzátette, több családtagja is megjárta az auschwitzi haláltábort. – Végül mindannyian hazakeveredtek, apukám 35 kilósan.

Az énekes azt is felidézte, miért esett kútba az amerikai álomkarrier lehetősége.

– Tom Jones dalait és más slágereket énekeltem a Budapest Körszálló bárjában, amikor megjelent egy pincér. Odaadott nekem egy névjegyet, és azt mondta, egy amerikai úr szeretne velem beszélni. Azt feleltem neki, már megdumáltam egy lánnyal, hogy elmegyünk, és mondja meg az úrnak, hogy elmentem – emlékezett Korda a Sorok között Lutter Imrével című műsorban, amely ma este látható az ATV-n.

A Sorok között Lutter Imrével következő vendége Korda György, aki megrázó emlékeiről számolt be

A Sorok között Lutter Imrével következő vendége Korda György, aki megrázó emlékeiről számolt be

– Aztán hetvenháromban kikerültem Amerikába, ahol az utolsó adásait élte az Ed Sullivan Show, amelyben olyan sztárok fordultak meg, mint a Beatles és Elvis. A kezembe került a névjegy a Körszállóból, az volt ráírva, Henry O’Moore, aki ennek a show-nak a menedzsere volt. Megtalált engem, én meg inkább elmentem egy nővel. Ilyen a sors… Persze, ha akkor Amerikába megyek, hogyan találkoztam volna a Klárival?

Egy cseppet sem bánja, hogy az amerikai álomkarrier helyett Balázs Klári szíve lett az övé.

– Hetvenhétben már megpróbáltam a Klárikát becserkészni, de nem sikerült. Aztán hetvennyolcban mutattam be Fényes Szabolcs és Szenes Iván dalát, az Addig szeretnék élni csakot. Klárikáéknak éppen a Skála együttessel volt felvételük, és a szünetben mondták, hogy itt a Korda, üljünk be egy kicsit. Ő az első sorban ült, és akkor még fogalmam sem volt róla, hogy ez a dal csak neki szól majd – magyarázta az énekes. – Hiszek a sorsfordító pillanatokban, az én valóságom pedig az lett, hogy 41 éve nemcsak az életben, de a színpadon is a társam Klárika, aminél több nem is kell.


Visszaadta a 80 ezer koronátKorda Györgynek mindig azt mondta az édesapja, ha kezet fogott valakivel, neki nem kell szerződés. A táncdalénekes ennek szellemében élte az életét, és így tett akkor is, amikor véletlenül szép summa ütötte a markát.

– Felhívtak a bankból, hogy jött a nevemre nyolcvanezer svéd korona, ami akkor nagy pénz volt. Bementem, majd mondtam, itt valami tévedés lesz, de csak hajtogatták, hogy én kaptam. Fel is vettem a pénzt, hazavittem, az édesapám pedig azt mondta, ezt eltesszük, mert valaki keresni fogja. Három hónap múlva sírva hívtak a bankból: „Korda úr, tévedés történt, egy mérnöknek jött a pénz. Nekem végem van!” Mondtam: dehogy van vége, viszem vissza magának.

betöltés...