Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

A koronavírusnál is veszélyesebb járvány ütötte fel a fejét

Az Egyesült Államok Járványügyi és Járványmegelőzési Központjának (CDC) legújabb kutatásából kiderült, hogy a Naegleria fowleri tudományos névvel ellátott kórokozó egyre nagyobb mértékben elszaporodott az USA északi és déli régióiban.

A Live Science értesülései szerint a köztudatban csak agyevő amőbaként ismert élőlény évről évre komolyabb problémákat okoz, és egyre többen halnak bele a kórokozó támadásába.

Az egysejtű létforma általában szennyezett édesvízforrásban éldegél, leggyakrabban tavakban és folyókban találkozhatunk vele. Amint valaki elkapja a fertőzést, az amőba az orron keresztül az agyba kerülhet, ahol visszafordíthatatlan károkat okozhat, amibe napokon belül belehalhat az illető.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Megkapta az oltást Majka párja - váratlan mellékhatások léptek fel!

Az agyban úgynevezett elsődleges amöbiális meningocefalitisz (PAM) alakulhat ki, amelynek kezelése rendkívül nehéz, így a fatális következmények szinte elkerülhetetlenek. Van egy jó hír is a Naegleria fowlerivel kapcsolatban – az elmúlt évtizedben az USA-ban mindössze 34 fertőzöttet regisztráltak, ami egy 328 millió lakosú országban rendkívül alacsony számnak mondható.

Mivel az amőba a melegebb vizeket részesíti előnyben, ezért a klímaváltozás hatására világszerte elterjedhet a folyókban és a tavakban, így az elkövetkező negyven évben egy új stratégiát kell kidolgozniuk a szakembereknek arra az esetre, ha bekövetkezne a Naegleria fowleri rohamos felszaporodása.

KAPCSOLÓDÓ
KIDERÜLT MI OKOZTA A HALÁLÁT! Ezzel búcsúzik Járai Máté szeretett nagymamájától, az elhunyt Törőcsik Maritól!

A CDC szakértői az 1978 és 2018 között összegyűjtött adatokból kiszámolták, hogy az agyevő amőba előfordulási helye évente tíz kilométerrel nőtt meg, ami vészjósló lehet a jövőre nézve.

“Lehetséges, hogy a folyamatosan emelkedő hőmérséklet és az édesvizekben való fürdés és úszás, valamint vízi sportok űzése miatt a PAM epidemiológiai helyzete jelentősen változhat.”

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!