A koronavírusnál is veszélyesebb járvány ütötte fel a fejét

Az Egyesült Államok Járványügyi és Járványmegelőzési Központjának (CDC) legújabb kutatásából kiderült, hogy a Naegleria fowleri tudományos névvel ellátott kórokozó egyre nagyobb mértékben elszaporodott az USA északi és déli régióiban.

A Live Science értesülései szerint a köztudatban csak agyevő amőbaként ismert élőlény évről évre komolyabb problémákat okoz, és egyre többen halnak bele a kórokozó támadásába.

Az egysejtű létforma általában szennyezett édesvízforrásban éldegél, leggyakrabban tavakban és folyókban találkozhatunk vele. Amint valaki elkapja a fertőzést, az amőba az orron keresztül az agyba kerülhet, ahol visszafordíthatatlan károkat okozhat, amibe napokon belül belehalhat az illető.

Az agyban úgynevezett elsődleges amöbiális meningocefalitisz (PAM) alakulhat ki, amelynek kezelése rendkívül nehéz, így a fatális következmények szinte elkerülhetetlenek. Van egy jó hír is a Naegleria fowlerivel kapcsolatban – az elmúlt évtizedben az USA-ban mindössze 34 fertőzöttet regisztráltak, ami egy 328 millió lakosú országban rendkívül alacsony számnak mondható.

Mivel az amőba a melegebb vizeket részesíti előnyben, ezért a klímaváltozás hatására világszerte elterjedhet a folyókban és a tavakban, így az elkövetkező negyven évben egy új stratégiát kell kidolgozniuk a szakembereknek arra az esetre, ha bekövetkezne a Naegleria fowleri rohamos felszaporodása.

A CDC szakértői az 1978 és 2018 között összegyűjtött adatokból kiszámolták, hogy az agyevő amőba előfordulási helye évente tíz kilométerrel nőtt meg, ami vészjósló lehet a jövőre nézve.

“Lehetséges, hogy a folyamatosan emelkedő hőmérséklet és az édesvizekben való fürdés és úszás, valamint vízi sportok űzése miatt a PAM epidemiológiai helyzete jelentősen változhat.”

forrás

betöltés...