Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Búcsú az Alditól, Lidltől, és a TESCO-tól? Jöhetnek a magyar vállalkozók vehetik át

Vegyesen fogadták a magyarok az régi-új kormányzati tervet, amelynek célja, hogy kiszorítsa a külföldi élelmiszerláncok a piacról – derül ki a Pulzus Kutató felméréséről. A magyarok 36 százaléka magyar kézben látná az üzleteket, 31 százalékuk a piacra, közvetve saját magukra bízná a döntést.
Nagyot szólt Lázár János kormánybiztos december elején tett kijelentése, amely szerint a kormány újra nekimenne a külföldi kézben lévő magyarországi boltláncoknak.

“A kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem” – mondta Lázár, igaz, konkrétumokat nem említett sem a tervről, sem arról, hogy csak a főként élelmiszert forgalmazó láncokat szeretné-e a kormány a határon túlra küldeni, vagy a többieket, például a bútorokkal, elektronikai termékekkel foglalkozó cégeket is. Annyit mondott, hogy protekcionista lépésekről lehet szó.

Igen tekintélyes piacra vetett szemet ezzel a kormány. Ahogy azt a Buksza korábban megírta, a külföldi kézben lévő, főként élelmiszert kínáló boltláncok tavalyi nettó árbevétele megközelített a 2600 milliárd forintot, azaz napi átlagban 7 milliárd forint landolt az érintett boltláncoknál. A Napi.hu ezek után arra volt kíváncsi, hogy a magyarok mit szólnak Lázár János tervéhez.

KAPCSOLÓDÓ
9 hónapos kislányuk életéért küzd a TV2 sztárja és felesége: „Nem tudhatjuk, hogy mennyi időnk van még együtt„

A magyarok 36 százaléka magyar kézben szeretné látni a boltláncok többségét, a válaszadók több mint negyede – 27 százaléka – attól tart, hogy a külföldi láncok esetleges távozása drágulás eredményezne – derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A nők táborában tízből négyen szeretnék magyar kézben tudni a boltláncokat, ezzel szemben a férfiaknak a harmada. Utóbbiak 39 százaléka szerint a piacnak kellene eldönteni, melyik boltlánc maradjon.

A fiatalok és a 60 év felettiek körében szintén 40 százalék körüli a “magyar többség” támogatottsága, a 40-59 éveseknél alacsonyabb, de 30 százalékot meghaladja.

A kutatás végeredménye szerint leginkább az alapfokú végzettségűek szeretnék a magyar boltok fölényét, 41 százalékuk volt ezen a véleményen. A középfokú végzettséggel rendelkezők és a diplomásoknak kevesebb mint a harmada osztja ezt. Valamennyi csoportban a válaszadók több mint negyed áremelkedéstől tart egy ilyen intézkedés után.

Éles a különbség a lakóhely szerinti bontásban: a községekben élők több mint 40 százaléka szeretné, hogy a magyar uralom legyen a bolthálózatban. A fővárosiaknak alig több mint az ötöde nézné ezt jó szemmel.

Ezt kell tudni a kutatásról!
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.
Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!”
Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!