Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Járai Máté öngyilkos akart lenni

Szeretett nagymamája elvesztése teljesen padlóra küldte, de a nagykanizsai pszichiátriai osztályon ráébredt: nincsen más kiút, mint sürgősen szembenézni önmagával és saját erőből kigyógyulni a fájdalmas gyászból; Járai Máté minden eddiginél nyíltabban és őszintébben mesélt lelki megpróbáltatásairól, illetve az annak nyomán kialakult pánikbetegségéről.

Lovas Rozi vezetésével a második évadával tér vissza az Egyszer Lent. Az első hazai történetmesélős podcast műsorban adásonként egy-egy ismert ember avatja be a hallgatókat élete legsötétebb pillanataiba, elárulva azt is, hogyan sikerült visszatérnie a gödör legmélyéről. Legutóbb Járai Máté volt a színésznő beszélgetőpartnere. A színész elmondta, a kálváriája évekkel ezelőtt, imádott nagymamája elvesztése után kezdődött.

A szüleimhez nem fűzött olyan mély kapcsolat, a nagymamám volt a mindenem. Ott volt mellettem, amikor nem vettek fel a Színművészetire, és amikor mégiscsak színész vált belőlem, vidéken is megnézett minden szerepben. A halála és a túlhajszoltság nagyon megviselt– mesélte megrendülve Máté. „Amikor egy előadás során először azt éreztem, képtelen vagyok kilépni a takarásból és levert a víz, forgott körülöttem a világ és kiszáradt a szám, még nem akartam erről tudomást venni. Azt gondoltam, olyan nincs, hogy én most nem megyek be a színpadra. Beléptem és úgy éreztem, ameddig a lábamon állok és nem esem össze, addig csinálnom kelI.”

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Belehalt a koronavírusba az ismert vírustagadó orvos

A fiatal színész negyvenéves korára jutott el a kiégés tetőfokára. Szerinte az az időszak egy előre látható végzetbe való rohanás volt; körülbelül olyan, mintha fék nélkül indult volna el Győrbe az autópályán.

„De nem álltam le, dolgoztam tovább, miközben egyre rosszabbul lettem. Számos orvosi kivizsgálás után a nagykanizsai pszichiátriai osztályra kerültem, ahol ráébredtem, nincsen más lehetőségem, mint megállni és szembe nézni önmagammal, a nagymamám halálával és a gyásszal.”

A legmélyebb ponton Máté fejében az öngyilkosság gondolata is megfordult. „Ez tőlem nagyon távol álló érzés volt, hogy én, aki szeretem az életemet, a feleségemet, Kírát és a szakmámat, mégsem akarok élni? Ha most vége lenne, nem is lenne nagy baj? Egy megkönnyebbülés lett volna, mert rosszul voltam, fájt és azt éreztem, hogy nem akarom végigcsinálni azt az időszakot” – emlékezett legsötétebb pillanataira a színész.

KAPCSOLÓDÓ
LAKOTT területen csapódhat be az elszabadult kínai űrrakéta - Élőben lehet követni, hogy hol jár most!

Több, mint fél év és számos pszichiátriai kezelés után 2019 októberében egy nap végre újra olyannak érezte magát, mint annak előtte.„A gyógyulásomhoz elengedhetetlen volt, hogy abbahagyjam a forgatásokat, a színházi munkákat és pihenjek. A márciusi karantén alatt én is kénytelen voltam leállni, így bűntudat nélkül maradhattam távol imádott szakmámtól. Ezt követően nyáron tudtam igazán lezárni végre ezt a krízissel teli időszakot. Jobban kell szeretned magad annál, mintsem, hogy egy munka legyél, aki csak dolgozik, dolgozik, ez a tanulság” – mondta el Máté a Betone Studio közreműködésével készült podcastban, hozzátéve: a betegségének köszönhetően sokkal jobban megismerte magát, így ma már tudja, mikor kell kicsit megállni és lassítani a tempón.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!