Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Örökké velünk marad a maszk viselés? A Koronavírus járvány után is kötelező lehet majd a hordása.

Egyre inkább a hétköznapi élet része lett a maszk viselése, ezáltal pedig minden nyűg is ami ezzel jár. Viszont érdemes kiemelni a maszk viselése nem csak koronavírus terjedését lassíthatja, hanem más baktériumok, vírusok is nehezebben fertőznek.

Baktériumok

Egyre több antibiotikum rezisztens baktérium okoz fejtörést az orvosoknak ezáltal a betegeknek is. Különböző légúti bakteriális fertőzésekhez használt gyógyszerek pár éve még hatásosak voltak, mára viszont egyre erősebb készítményeket kell használni. A maszk viselés ezeknek a baktériumoknak a terjedését is lassíthatja,

Influenza

Az influenza szezon a védőoltások ellenére is évente keseríti meg sokak életét, amely krónikus betegekre szintén nagy veszélyt jelenthet. A maszk viselése tömegközlekedési eszközökön, és tömegben drasztikus módon csökkenthetné az influenza terjedését.

Iskolákban?

Nem szokatlan amikor egy iskolai osztály fele is hiányzik mert “influenza szezon van”. A szakértők szerint az iskolában viselt maszkok nagyban csökkenthetnék a megbetegedés kockázatát

Veszélyes a maszk viselése?

Sajnos a szájmaszkkal kapcsolatban sok alaptalan tévhit is napvilágot látott az elmúlt időszakban, szép számmal akadtak olyanok, akik nem csak haszontalannak, hanem kifejezetten veszélyesnek is titulálták ezt a fontos védőeszközt. Egyesek szerint maszkviselés közben a szervezetünk nem jut elegendő friss oxigénhez, sőt akár el is ájulhatunk, ha hosszú időn keresztül „elhasznált levegőt” szívunk magunkba.
KAPCSOLÓDÓ
József Mécseseket lopott a temetőből, mert kikapcsolták nála az áramot – 50 rendbeli, üzletszerű lopással gyanúsítják | 6 évre kerülhet börtönbe!
Mielőtt a világjárvány felütötte volna a fejét, nyomós indok nélkül senki nem viselt szájmaszkot a tömegközlekedési eszközökön vagy a zsúfolt bevásárlóközpontokban, az egészségügyben dolgozók azonban sokszor töltenek el egy teljes műszakot sebészi maszkban, mégsem kerülnek oxigénhiányos állapotba és nem telik meg kórokozókkal a tüdejük. A helytelen maszkviselésnek azonban valóban lehetnek kellemetlen, sőt akár veszélyes következményei is, ezeket azonban könnyen kivédhetjük, ha körültekintően használjuk a szájmaszkot.

Már vannak példák

Ázsiában már a járvány előtt voltak helyek ahol kötelezővé tették a maszkviselést például iskolákban, vagy idősotthonok látogatóinak. Valamint sokan önszántukból hordanak maszkot akár egész évben, hogy ne essenek ki a munkából.

Ez a jövő?

Nem tudni még mit hoz a jövő a maszkviseléssel kapcsoltadban. Viszont az biztos, hogy a koronavírus pandémia örökre megváltoztatta az emberek hozzáállását az alapvető higiénia szempontjából. Már mindenki tudja, hogyan kell helyesen kezet mosni, és hogyan kell helyesen maszkot viselni. Valószínűleg a jövőben megszokott lesz, hogy nem azért hordanak az emberek maszkot mert kötelező hanem, hogy magukat védjék.
Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!