Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Saját temetését tervezte – tudta, hogy hamarosan meghal

Gödöllő — Felkészülten várta az elmúlást Pécsi Ildikó (†80).

A hazai színészszakma egyik legnagyobb ikonjának hatalmas szívét szinte mindenki ismerte, ez a szív a szeretetbe szakadt meg: nem volt képes imádott párja, Szűcs Lajos (†76) olimpiai bajnok labdarúgó nélkül élni. Férje halála után alig öt hónapig bírta, elfáradt a lelke és belehalt a bánatba. Pécsi Ildikó hetekkel ezelőtt eltervezte saját temetését, papot hívatott és az Úr áldásával szombat hajnalban örökre elaludt.

A Kossuth- és Jászai-díjas színésznő férje elvesztése óta egyre jobban fogyott, ideje nagy részét saját kis világába zárkózva, emlékeibe temetkezve töltötte. Néhány hétig úgy tűnt, képes megtalálni a helyét egyedül is, családja, a hároméves kisunokája, Zsombi szeretete, fia és fogadott fia látogatásai és a munka legyűrheti fájdalmát. De nem talált elegendő vigaszt a hosszú évek óta nem látott unokájával, Csabival való megbékélésben sem.

(A legfrissebb hírek itt)

Amíg ereje engedte, naponta vitte a kertjében szedett rózsákat férje sírjára, tanítgatta a fiatal színészeket, néha mosolyogni is próbált, de nem tudta becsapni sem önmagát, sem a szeretteit, akik látták, hogy vágyik férje után. Pécsi Ildikó a Blikknek adott szeptemberi, utolsó interjújában beszélt elvágyódásáról.

Tudom, hogy a Papa odafönn vár és újra együtt leszünk. (…) Hiányzik nagyon, szinte érzem, ahogy belülről emészt a bánat. A lelkem üres lett nélküle– vallotta be a legendás művésznő, aki novemberre annyira legyengült, hogy éjjel-nappal ápoló vigyázott rá. Családja és ápolója minden gondoskodása ellenére rövid idő alatt 14 kilogrammot fogyott, többször próbálták infúzióval, vitaminokkal felerősíteni. Vérnyomását, cukrát beállították, de a lelkét senki sem gyógyíthatta meg.Imádott férje, Szűcs Lajos júliusban hunyt el, Pécsi Ildikó alig öt hónapig bírta nélküle / Fotó: RAS-archívum

Imádott férje, Szűcs Lajos júliusban hunyt el, Pécsi Ildikó alig öt hónapig bírta nélküle / Fotó: RAS-archívum

A színésznő fogadott fia, L. Péterfi Csaba a Blikknek mesélt Pécsi Ildikó utolsó napjairól.

Egy ideig jobb kedvre derült a színházi próbákon, vagy amikor meglátogattam és énekeltünk, verseket mondtunk, de aztán már ehhez sem volt kedve. Nem akart kórházba menni, nem volt értelme. A legjobb szívű ember volt, akit valaha ismertem, egész életében határozottan tudta, mit akar. Másfél hete még elmondta, hogy hamvasztást szeretne, eltervezte temetését is, kijelölte, hogy legkedvesebb kolléganője, Papadimitriu Athina, akit lányaként szeretett, mondjon neki búcsúbeszédet – kezdte a család barátja.

– Egyre többet aludt, de ébren is más világban járt már. Egy ideje tudtuk, hogy elmegy, az utolsó napokban már csak néhány szót suttogott, félúton volt. Pénteken hívtunk hozzá papot, a fiával, Csabával és a menyével, Zsuzsival fogtuk a kezét, együtt imádkoztunk. Halkan mondtam neki, hogy ha úgy szeretné, menjen Lajos bácsi után. Arcán megnyugvást láttam, békével ment el – mondta lapunknak megrendülve a művésznő fogadott fia.

Nyilvános búcsúztató leszA művésznő férje, Szűcs Lajos mellett fog nyugodni / Fotó: Grnák László

A művésznő férje, Szűcs Lajos mellett fog nyugodni / Fotó: Grnák László

Pécsi Ildikó temetésének időpontját még nem tudni, de az biztos, hogy a járványügyi szabályok betartása mellett, nyilvános búcsúztatón róhatják le kegyeletüket a színésznő kollegái, tisztelői és barátai, a temetést viszont szűk családi körben tartják majd.

Ildikó tíz éve döntött el, hogy végső nyughelye férjével együtt a máriabesnyői temetőben lesz. Pár éve keresztszülei sírjának közelében választotta ki a helyszínt, és a város megvásárolta a sírhelyet, hiszen mindketten Gödöllő Díszpolgárai, akik életük ötven évét itt élték le a legnagyobb szeretetben. Pécsi Ildikót Gödöllő saját halottjának tekinti – mondta L. Péterfi Csaba, aki Gödöllő Önkormányzatának sajtószóvivője is egyben.

Minden műfaj jól állt nekiAz aranyember című film forgatásán, földöntúli szépsége  és tehetsége mindenkit elvarázsolt

Az aranyember című film forgatásán, földöntúli szépsége és tehetsége mindenkit elvarázsolt

Pécsi Ildikó 1962-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, nevéhez olyan legendás szerepek fűződnek, mint a Tenkes kapitánya, a Hattyúdal, a Veri az ördög a feleségét, az Indul a bakterház, a Te rongyos élet, a Linda, a Montecarlo, a Ketten Párizs ellen, vagy Az aranyember Noémije, amiben még csak 22 éves volt.Pécsi Ildikó 1966-ban a Magyar Rádió stúdiójában / Fotó: Fotepan/Szalay Zoltán

Pécsi Ildikó 1966-ban a Magyar Rádió stúdiójában / Fotó: Fotepan/Szalay Zoltán

Száznál is több filmben, tévéjátékban, színpadi alakításban és sorozatban játszott. A drámai szerepektől a komédián keresztül az operettig, minden műfajban otthon volt. Önálló estjein a legnagyobb költőink verseit szavalta és énekelte is. Szívvel és lélekkel rendezte és vitte színre sorra a görög drámákat.A színésznőért férfiak tízezrei epekedtek, de ő Szűcs Lajosnak adta a szívét /Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

A színésznőért férfiak tízezrei epekedtek, de ő Szűcs Lajosnak adta a szívét /Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

1969-ben ment feleségül Szűcs Lajos labdarúgóhoz, egy fiuk született. 1994 és 1998 között az MSZP-ben vállalt politikai szerepet országgyűlési képviselőként. Szakmája elismeréseként szinte minden lehető hazai díjat megkapott. A Magyar Filmakadémia Életműdíját idén vehette át.

Papadimitriu Athina: földöntúli volt a szeretetük

Papadimitriu Athina színművészt Pécsi Ildikó rendszeresen választotta rendezéseiben a görög drámák női főszerepére. Utolsó kívánságaként pedig saját temetésének főszereplőjének is őt akarta: ő mondja majd a búcsúbeszédet. Erről Athina sem tudott, őt is meglepte a felkérés, de természetesen vállalja. Papadimitriu Athina minden problémáját elmondhatta neki / Fotó: TV2

Papadimitriu Athina minden problémáját elmondhatta neki / Fotó: TV2

– Pécsi Anyunak hívtuk, mert minden problémánkat elmondhattuk neki, segített, ha másképp nem, addig beszélt a lelkünkre, amíg a baj egészen eltörpült. Erős nő, megértő, optimista, lélekgyógyító asszony volt. Csoda és boldogság volt vele minden előadás. Sokszor próbáltunk a gödöllői házukban, a munka olyan volt ott, mint egy grillparti. Abszolút megértem, hogy nem akart Édesjó Lajosa nélkül élni, mert közöttük a szeretet földöntúli volt – mondta szomorúan a színésznő.

Nemcsák Károly színművész is sokat dolgozott Pécsi IldikóvalNemcsák Károly tartott tőle, hogy Pécsi Ildikó nem fogja túlélni férje elvesztését / Fotó: RAS-archívum

Nemcsák Károly tartott tőle, hogy Pécsi Ildikó nem fogja túlélni férje elvesztését / Fotó: RAS-archívum

– Éreztem és tartottam tőle, hogy nem fogja túlélni imádott férje elvesztését, mert Ildikó nagyon mély érzésű ember volt. A köztük lévő szeretet legendás és példaértékű volt – mondta Nemcsák, aki a Színházi Dolgozók Szakszervezetében is évtizedekig kollégája volt az elhunyt művésznőnek. – Hatalmas művészi és emberi erejének minden cseppjét a legnagyobb alázattal állította a színház és kollégái jobb helyzetének szolgálatába.

Tordy Géza színművész a Tenkes kapitánya című sorozatban játszott az akkoriban szexszimbólumnak számító színésznővel. Tordy Géza a Tenkes kapitány forgatásán kötött vele barátságot / Fotó: Zsolnai Péter

Tordy Géza a Tenkes kapitány forgatásán kötött vele barátságot / Fotó: Zsolnai Péter

– Akkor kötöttünk örök barátságot. A munkákon találkoztunk csak, de ott mindig jó hangulatot varázsolt maga köré. Imádtam vele dolgozni! Bennem az életerőtől kicsattanó képe maradt meg. Amikor láttam a tévében elfogyva, összetörten, ahogy karjánál fogva két oldalról támogatják, belesajdult a szívem. Azt gondoltam: ez nem lehet ő! – mondta megtörten Tordy.

Bodrogi Gyula színművész a Lindában is forgatott Pécsi Ildikóval, de a színésznő férjével, Szűcs Lajossal is barátok voltak. Bodrogi Gyula a színésznő férjével is jóban volt / Fotó: RAS-archívum

Bodrogi Gyula a színésznő férjével is jóban volt / Fotó: RAS-archívum

– Megint egy olyan ember, kolléga ment el, akit nem lehetett nem szeretni. Mi nem jártunk össze egymással, csak úgy összefutottunk, de akkor, még évek múltán is úgy beszélgettünk, mintha tegnap váltunk volna el. Lajossal olyan szeretettel beszéltek egymásról, amilyet még senkitől nem hallottam. Mindketten hatalmas játékosok voltak, Lajos a futballpályán, Ildikó a színházban. Hiányozni fognak nekem.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!