Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

800 éve nem ragyogott ilyen szépen a karácsonyi csillag – Sokan Jézus új eljövetelét látják a jelenségben

December 21-én, a téli napfordulón különleges égi jelenségnek lehetünk tanúi: a Jupiter és a Szaturnusz látszólag olyan közel kerül egymáshoz, hogy szinte összeolvadnak egyetlen, fénylő ponttá. A hasonló együttállás meglehetősen ritka, körülbelül 20 évente fordul elő, de ilyen közel, mint most, még ennél is ritkábban látni a két bolygót: utoljára 1226. márciusában figyelhettek meg ilyesmit a csillagászok – derül ki a forbes.com cikkéből.
Az égbolt a Húsvét-szigetek fölött – illusztrációForrás: Anne Dirkse/commons.wikimedia.org
Egyesek úgy gondolják – köztük a német csillagász, Johannes Kepler is -, hogy a legendás betlehemi csillagot a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz ritka hármas együttállása alkothatta. Akár ez a hármasság köszönhet vissza a három királyok alakjában is.
KAPCSOLÓDÓ
Schobert Norbi: Nem a férfi kezdődik 100 kilónál, hanem a vágódisznó
A ritka égi eseményt bárhol meg lehet figyelni, ahol tiszta az ég. A bolygók az északi féltekén napnyugta után körülbelül egy órán keresztül alacsonyan láthatók a nyugati égbolton, és bár december 21-én lesznek a legközelebb egymáshoz, azon a héten minden este fényesen ragyognak. A legjobb, ha napnyugta után körülbelül 45 perccel, délnyugati irányban kémleljük az eget.
KAPCSOLÓDÓ
MINDEN NŐT ÉRINT A HÍR: Nem várt mellékhatás lépett fel a Covid-19 vakcinák kapcsán
Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!