Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Koronavírus: ekkor indulhat a 3. hullám

Ha a karácsonyi időszakban nem lesz szigorítás, és a lakosság nem korlátozza kontaktusait az ünnepek alatt, akkor 2021 elején harmadik járványhullámra lehet számítani Európában.

David Nabarro, a WHO koronavírussal foglalkozó különleges követe felhívta a kormányok figyelmét, hogy ha megismétlik nyáron elkövetett hibájukat, vagyis túl hamar oldják fel a korlátozásokat, akkor nemsokára egy harmadik koronavírus hullámra számíthatunk – írja a The Week. Nabarro szerint az európai országok elmulasztották kiépíteni a szükséges infrastruktúrát a nyári hónapok során, miután sikerült megfékezniük a járvány első hullámát. Ugyanez fog történni, ha újra elmulasztják a járvány kezeléséhez szükséges infrastruktúra kiépítését. A szakember kiemelte, hogy a sikeres ázsiai járványkezelés szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy nem szüntették meg túl korán a korlátozó intézkedéseket – azzal várni kell, amíg az esetszám alacsony lesz, és alacsonyan marad. „Európa válasza befejezetlen volt” – mondta Nabarro.
KAPCSOLÓDÓ
HATALMAS MAGYAR SIKER: Salim Omar aranyérmet nyert a taekwondo-Európa-bajnokságon

Most kellene vigyázni az elért eredményekre

Brit kutatók ajánlásaival egyetértve Dr. Zacher Gábor, toxikológus is óva intett nemrég attól, hogy a karácsonyt úgy tartsuk meg, ahogy a járvány előtt. Nem ajánlott karácsonyi bevásárlás miatt plázázni, nem ajánlott a külön háztartásokban élő családtagoknak az ünnepek alatt összegyűlni, ez ugyanis szerintük szinte biztosan a fertőzésszám növekedéséhez és az egészségügyi ellátórendszer még komolyabb leterheléséhez vezethet. Emiatt, ha a lakosság nem korlátozza a kontaktusszámot, akkor az ünnepek után a járvány harmadik hullámával kell majd szembenézni, ami rengeteg halálozással és az eddigi eredmények sutba dobásával járna. A szerbiai információs szakember modellszámításai nem túl biztatók.
KAPCSOLÓDÓ
Ezt tette két rendőr egy maszkot nem viselő férfival az utcán, aki a gyerekével sétált – videó

Van még pesszimistább forgatóköny

A koronavírus-járvány 3. hullámában sokkal több fertőzöttre és halottra lehet számítani, valamint tovább is tarthat majd, mint a tavaszi és az őszi hullám – véli Prof. dr. Petar Kocovic, információ-technológiás szakember, akinek az elemzése a vajdasági Szabad Magyar Szóban jelent meg. A matematikai képletekre alapuló előrejelzés igyekszik előrevetíteni mire számíthatunk. A professzor szerint legkorábban januárban csenghet le a covid 3. hulláma, de akár áprilisig is eltarthat, majd rögtön egy 4. hullám is követheti. Forrás: Koronavírus: ekkor indulhat a 3. hullám – EgészségKalauz (egeszsegkalauz.hu)
Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!