Mégsem lesz karácsonyra lazítás? Nem javasolják Orbán Viktornak az enyhítést járványügyi szakemberek

Az operatv törzs ugyan csak a hétfő reggel 6 órakor kezdődő ülésén dönt a december 10-én éjfélig tartó szigorítások utáni időszakról, így a karácsonykor és szilveszterkor érvényes szabályokról, a járványügyi szakemberek azonban mereven elleneznek mindenfajta könnyítést – közölte Orbán Viktor a ma reggeli rádióinterjújában.

A koronavírus-elleni vakcináról

Az EU kapott egy nagy pofont – mondta el Orbán. Annak kapcsán, hogy bár – ahogy fogalmazott –  Nagy-Britannia kilépett az unióból (valójában hivatalosan ez az év végével történik meg), tömegesen olthat ma reggeltől (valójában csak jövő héttől). Ez a kormányfőnek azt sugallja, hogy aki kilépett, saját úton jár, könyebben tudja megvédeni magát, az állampolgárait, mint mi, akik bent maradtunk.

Ez megint utalás lehet arra, hogy Orbántól esetleg nem áll távol Magyarország kivezetése az EU-ból – ezzel ebben a cikkünkben foglalkoztunk. “Lesz miről gondolkodunk és beszélnünk a jövő heti EU-csúcson, mivel nem tudom elfogadni, hogy az befolyásolja magyar emberek életét, hogy multinacionális cégek hogyan tárgyalnak Brüsszellel. Mi mindent megteszünk, hogy bárhonnan is, de legyen vakcina” – jelentette ki a miniszterelnök, ami jelzés lehet arra, hogy akár az oroszoktól, akár a kínaiaktól is vásárolnak, noha ez utóbbiak még nem végeztek oltóanyagaik tesztelésével.

Mi lesz december 11. után?

A november 11-én éjféltől elrendelt korlátozások – köztük az este 8-tól másnap reggel 5-ig tartó kijárási tilalom – december 10-én éjfélkor lejárnak. A hogyan továbbról az operatív törzs a hétfő reggel 6-kor keződő ülésén dönt – közölte Orbán. Mindenesetre jelzésértékű, hogy a kormányfő hangsúlyozta: az általa megkérdezett  járványügyi szakemberek mereven elleneznek mindenfajta könnyítést. Ma Orbán egyébként a Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által elnökölt Egészségügyi Tudományos Tanáccsal találkozik, szombaton pedig gazdasági szakemberekkel konzultál.

forrás

betöltés...