Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Koronavírus: ma egy éve, hogy elkezdődött a járvány

Épp egy évvel ezelőtt, 2019 december 1-jén kezdődött a koronavírus-járvány. Ekkor jelentkeztek koronavírusos tünetek az első betegnél a kínai Vuhanban.

Az Infostart visszatekintő összeállítása szerint a kínai elnök, Hszi Csin-ping az idei év elején hetekre eltűnt az emberek elől, majd február 10-én egy biztonságos távolságban felvett videoüzenetben köszönte meg a vuhani kórházak dolgozóinak emberfeletti munkáját.

A Hupej Tartományi Betegségmegelőzési és Megelőzési Központból most kiszivárogtatott dokumentumok arról tanúskodnak, hogy a kínai hatóságok kozmetikázott számokkal tudósítottak a járvány kitöréséről.

KAPCSOLÓDÓ
Te már be vagy oltva? Az új döntések szerint nagyon megszívja az akinek nincs védettségi igazolványa!

A CNN azt írja, Hupej nagyon gyors reagálásúnak tüntette fel magát, valójában a tesztelés és a pozitív eredmények jelentése terén nagyon lassú volt. A bürokratikus és politikailag motivált tévedéseknek pedig globális következményei lettek.

William Schaffner, a Vanderbilt Egyetemen professzora szerint a kínai hatóságok minimalizálni igyekeztek a járvány látszólagos mértékét azzal, hogy csak a klinikailag diagnosztizált eseteket vették bele a járványadatokba, továbbá a halálos áldozatok száma sem volt pontos. A kínaiak vélhetően abban bíztak, hogy ez a járvány is helyben megállítható, mint a 2003-ban és 2005-ben a SARS.

KAPCSOLÓDÓ
RENDKÍVÜLI HÍREK ÉRKEZTEK a Koronavírusról - Erre senki nem számított! Orbán mindent előrelátott?

Aki közben megpróbált a járvány komolyságáról hírt adni, azt igyekeztek elhallgattatni: Li Ven-liang szemészorvos például az elsők között hívta fel a figyelmet a megbetegedésekre, amiért büntetést kapott, végül február 7-én ő maga is belehalt a koronavírusba.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!