Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

MOST ÉRKEZETT: : Orbán Viktor újabb bejelentést tett

Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök ma tárgyalásokat folytattak, ennek eredményéről közös sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön délután.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostorban találkozott, a tárgyalás napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepel, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni.

Orbán Viktor

Orbán Viktor maszkját levéve tette meg nyilatkozatát, azzal, hogy úgy gondolja, ha tartják a távolságot, ezt megteheti biztonságban. Köszöntötte lengyel kollégáját. Elmondta, hogy a két ország függetlenségéről és szuverenitásáról beszéltek. Hogyan tudja megtartani szuverenitását a két ország úgy, hogy közben erejüket az Unióba is beleadják? Ez egy jó téma.

Úgy, hogy közben van egy vita az uniós szervekkel. Nyáron ugyan a vitákat nem sikerült lezárni, de adtak maguknak és a német elnökségnek esélyt arra, hogy megállapodás szülessen. Ennek az összhangnak a megteremtése nem sikerült, továbbra is napirenden van a javaslat, mely a válságkezelés sürgető pénzügyi kérdését össze akarja kötni a joguralomról szóló politikai vitával. Ez a javaslat tartalmában Magyarország számára nem fogadható el.

A lengyel álláspont ismeretében Lengyelországgal közös közleményt adtak ki, melynek utolsó mondata, melyet Orbán Viktor a kormány és a parlament többségének felhatalmazásával írt alá:

Mi egyesíteni fogjuk érveinket és erőinket ebben a vitában és Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne.

KAPCSOLÓDÓ
ORBÁN VIKTOR RENDKÍVÜLI BEJELENTÉSE: Ez mindenkit érint! Erről jó tudni!

Több állam és a külföldi sajtó olyasmit sugall, mintha a magyar vétó törvénytelen lenne. Ez azonban nem így van, hanem ez uniós jog, mellyel a magyar állam most élt. Ha úgy látom, hogy valami a magyarok érdekeit keresztezi, azt meg kell akadályoznom – mondta a miniszterelnök.

A nemzeti szuverenitás, a bevándorlás és gender-kérdésekben sem lehetséges, hogy olyan döntéseket hozzanak, amely a magyarok érdekeivel ellentétes.

Téved a nemzetközi sajtó abban is, hogy ez a vita a pénzről szól. Ezt a vitát nem sikerült megoldani. Különösen azért nem, mert az Unió hitelből kívánja megteremteni a kilábalás feltételeit. Ezért Magyarországnak semmilyen pénzügyi kára nem származik abból, ha nem jön létre az európai válságkezelési alap – mondta Orbán Viktor.

A magyar álláspont világos: a joguralomról szóló politikai vitát és a válság kezelésével kapcsolatos pénzügyi kérdést nem lehet összekötni, ez felelőtlenség, rossz, nagyon rossz dolog. A jogállamisággal összefüggő jogszabályok megalkotása a válságkezeléshez nem szükséges. Csak azért került az asztalra, mert néhány állam úgy gondolja, hogy a két dolgot egyszerre akarja rendezni. Viszont a költségvetéshez a magyar és lengyel szavazatok elengedhetetlenek. Ennek értelmében fogunk tovább tárgyalni – mondta Orbán Viktor.

Mateusz Morawieczki

A jelenlegi járvány egy különleges krízis. Ezért döntöttek úgy korábban, hogy csatlakoznak a válságkezelési alapról szóló tárgyaláshoz júliusban, mert ezzel más államokat lehet segíteni. Most azonban politikailag motivált döntések ahhoz vezethetnek, hogy szétessen az Európai Unió. Veszélyes az egész európai uniós közösségre és tényleg a közösség széteséséhez vezethet a jövőben. Nincs a mi jogrendszerünkben olyan, hogy mondjuk egy másodlagos származtatott jogot az alapszerződés fölé emeljenek.

KAPCSOLÓDÓ
Orbán Viktor elárulta mi vár arra aki nem oltatja be magát

A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megbeszélt pontoktól. A jogállamisági mechanizmus tévútra vezetheti az EU-t. 27 országról van szó, különböző hagyományokkal. A vétó joga azt szolgálja, hogy jogos érdekeink mellett ki tudjunk állni. Ma Magyarország, Lengyelország, Szlovénia áll támadás alatt, holnap lehet, hogy Bulgária, vagy más ország lesz a célpont.

Az ilyen formában kialakított feltételrendszer tényleg megváltoztathatja az Unió jövőjét, mert állandó kiskapu lehet, egy eszköz, bot, különböző országok ellen. Ez az út az EU szétveréséhez vezethet és ezt az utat el kell utasítani. A vétóval az utóbbi idők rossz dinamikáját kell megváltoztatni, nincs szükségünk arra, hogy kétféleképpen értelmezzék az Európai Uniót. A vétóra feltétlenül szükség lesz, hacsak nem változtatják meg, amit az utóbbi időben elfogadtak. Védeni fogjuk a szuverenitásunkat és az alapszerződés szellemiségét is. Ezzel az Unió egységét, a szerződések szellemiségét védik, a két ország ezért az EU egésze érdekében lép most fel és ez az igazság lassan át fog jutni, meg fog érkezni mások számára is.

Nemrég a portugál külügyminiszter azt mondta, lehet, hogy Lengyelországnak és Magyarországnak igaza van. “Lehet, hogy a jövőben az én országomra is vonatkozni fog a jogállamisági kritériumrendszer?”

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!