Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Soros: Orbán csupaszra rabolta Magyarországot

A milliárdos szerint az Európai Uniónak szembe kell szegülni Magyarországgal és Lengyelországgal.

Véleménycikket írt a Project Syndicate oldalán Soros György, amit a Telex szemlézett.

A milliárdos üzletember szerint Magyarország és Lengyelország úgy vétózná meg az EU tervezett költségvetését és koronavírus-segélyalapját (összesen majdnem 2000 eurót), hogy annak legnagyobb kedvezményezettjei éppen ők lennének.

Soros szerint a jogállamiság az unió egyik alapértéke, a feltételrendszerre pedig azért van szükség a csomag elfogadásához, mert éppen ez a két állam sérti meg legtöbbször az együttműködés alapelveit. Véleménye szerint a jogállamiság nem valami elvont, elméleti kérdés (ahogy azt a kormány legutóbbi kommunikációja állítja), hanem akadálya volna Orbán Viktor „személyes és politikai korrupciójának”.

Magyarországnak hosszabb részt szentel az írásában a kormány első számú ellensége. Kifejti, hogy Orbán rendszere „gondosan kimunkált kleptokrácia”, amely „csupaszra rabolta” az országot.

„Nehéz megbecsülni az összeget, amivel családját és barátait gazdagította, de sokuk rendkívüli módon meggazdagodott” – írja.

Soros a kormány több húzását is egyszerűen csak “lopásnak” vagy “rablásnak” nevezi. Ezek közé sorolja például a lélegeztetőgépek beszerzését, amelynek keretében jóval több eszközt vettek, mint amennyi kapacitás van – mindezt „megdézsmált pénzeken”.

Szerinte Orbán személyes ellenőrzést gyakorol a vidék felett, és részben ezért 2022-ben nincs esély a kormányválásra. De az sem segít a helyzeten, hogy a kormány kénye-kedve szerint írja át a választási rendszert.

„Az EU nem engedheti meg magának a kompromisszumot a jogállamisági záradék ügyében. Hogy hogyan reagál az Orbán és Kaczynski jelentette kihívásra, az meghatározza, hogy képes lesz-e az értékeihez hű, nyitott társadalomként túlélni”

 

– vallja az unió és a renitens államok viszonyáról.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Őrizetbe vette a rendőrség Fekete Dávidot

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!