MOST ÉRKEZETT: Újra életbe lép a rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás is lesz [FONTOS!]

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán jelentette be a koronavírus-járvány miatti szigorításokat.

A kedd reggeli adatok szerint 3989 új embernél azonosították a koronavírust, ami új napi rekordot jelent, 84 ember pedig elhunyt az elmúlt 24 órában, ez szintén negatív csúcs. A napok óta érkező drámai adatok miatt a kormány szigorításokról döntött, mivel az eddigi intézkedések nem vezettek eredményre.

Itt vannak a miniszterelnök bejelentései:

Orbán Viktor a közösségi oldalán közzétett videójában elmondta, eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyünk. Hangsúlyozta: a politikai vitákat félre kell tenni, gyors cselekvésre van szükség.

Mint mondta, a járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint nálunk, márpedig Magyarország az eddigi tapasztalatok szerint 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére kórházaink elérik teljesítőképességük határát. Ezért újabb, a kórházak működőképességét és az idősek életét megvédő intézkedésekre van szükség. Hozzátette, gyorsan kell cselekedni, legutóbb két hét kellett, mire az országgyűlés szigorította a maszkviselési szabályokat, ami “abszurd, erre nincs idő”.

A kormány ezért úgy döntött, ma éjféltől újra bevezetik a rendkívüli jogrendet, és arra kérik az országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsák meg.

Újabb döntések is születtek a kormányülésen: rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, a maszk használata pedig kivétel nélkül kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőriznek, ha kell, pénzbirságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat azonnal bezárják.

Orbán kiemelte: aki nem tartja be a szabályokat, nem hord maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nem csak saját magát, de mások életét is veszélybe sodorhatja. Az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását a szórakozóhelyeken lehetetlen kikényszeríteni „ezért a javaslatukra úgy döntöttünk, hogy a szórakozóhelyeket bezárjuk”.

Éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozás lép életbe, ami azt jelenti, hogy éfjélig mindenkinek haza kell érnie.

A zsúfoltság mérséklése érdekében, a tömegközlekedési eszközökön a reggeli és déli időszakban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették.

Az orvosok bérét megemelték, a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. A kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, a lélegeztetőgépek frontján világelsők vagyunk. „Orvosaink és ápolóink továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat” – mondta. „Mindent megtesznek, hogy meggyógyítsák a betegeket” – folytatta a miniszterelnök.

A végső megoldás Orbán szerint a vakcina, ami már látótávolságon belül van. Ki kell tartani, addig kell kitartani, amíg a vakcina meg nem érkezik” – mondta a miniszterelnök.

forrás

betöltés...