Bedugul az egész ország pénteken

Hatalmas torlódásokra számítanak Budapesten és a legnagyobb autópályákon.

Több tízezer budapesti indul vidékre a mai nap során, hogy az ünnepi hétvégét szeretteivel töltse. Sokan már reggel neki indulnak az autópályának, többen a munkaidő végeztével ülnek be autóikba, így a belvárosban és a legforgalmasabb autópályákon is torlódások várhatók. Szakértők fokozottan kérik a sofőröket, hogy különös körültekintéssel vezessenek a zsúfolt utakon, elkerülve az esetleges baleseteket.

betöltés...

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Káosz várható az M1, M3 és M7-es autópályákon

A mindenszentek és az iskolai őszi szünet vége miatt a hétvégén a szokásosnál is nagyobb forgalomra számíthatnak az autósok péntektől reggeltől vasárnap estig. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint nemcsak a temetők környékén, hanem a Budapest felé vezető utakon is dugó várható, különösen az M1-es, M3-as és M7-es autópályákon.

Fotó: Metropol/Keller Mátyás

Külön buszokkal készül a BKK

A halottak napja és a mindenszentek miatt a temetők közelében megnövekedett forgalomra lehet számítani, így a könnyebb megközelítés érdekében rendkívüli járatokkal is utazhatnak.

 • 28B villamossal utazhatnak a Keleti pályaudvar M és az Új köztemető (Kozma utca) között.
 • 30B autóbusz közlekedik Újpest-központ M és Megyer, Szondi utca között.
 • 36B autóbusszal jár a Szentlőrinci úti lakótelep és Pesterzsébet, Baross utca között.
 • 68B autóbusszal lehet utazni Kőbánya-Kispest M és az Új köztemető (Kozma utca) között.
 • 118B autóbusz közlekedik a Szentlélek tér H és Óbudai autóbuszgarázs között.
 • 158B autóbusz jár a Budafoki temető és a Savoya Park között.

Halloweenez okosan

A koronavírus-járvány miatt idén nem lesznek beöltözős bulik a budapesti éjszakában, ám pár jó otthoni vagy az előírásoknak megfelelően szervezett programon felvehetjük a legrémisztőbb jelmezeinket.

 • Rémisztő házimozizás: A horror szerelmeseinek olyan klasszikusat ajánlunk a témában mint a Halloween sorozat, a Sikoly és Péntek 13 című horrorfilmek.
 • Családi tökfaragás: Kiváló program gyerekes családoknak, ami nem csak misztikus hangulatok, de kellemes családi programot is jelent a családnak.
 • Számos kisebb közösségi program is várja a kicsiket és nagyokat a hétvégén: Gozsdu Halloween 2020: Gyere ha mersz! Délelőtt gyerekarc-és tök festés, este hat után jelemzben várják a nagyobbak egy kis rémüldözésre.
 • Szombat délután 14:00-tól cukorkagyűjtést tart gyerekeknek a Lurdy-ház. A jelmez ajánlott, a maszk használata kötelező.
 • A Bem moziban szombat délután 16:00-kor a Rocky Horror Picture Show című filmet adják, beöltözni erősen ajánlott.

Fotó: Shutterstock

Mikor mit ünneplünk?

október 31: Halloween – Ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, leginkább angolszáz országokban népszerű. Ezen a napon a holtak szellemei visszatérnek és mivel beköltözhetnek az élőkbe, félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit.

November 1: Mindenszentek -Keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja. Korábban úgy hitték, ekkor kezdődik az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét. Ezen az éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét.

November 2: Halottak napja – Szintén a keresztények ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját.

Vége az őszi írásbeliknek

A mai napon tartják az utolsó őszi érettségi vizsgákat az országszerte. Pénteken spanyol nyelv, ének-zene és művészettörténet tudásukról adhatnak számot a diákok. Ezután két hét pihenő következik, ugyanis november 12-től a szóbeli vizsgákkal folytatódnak a számon kérések.

Fotó: MTI/Varga György

További jelentős változások a pesti oldal közlekedésében az ünnepi hétvégén

 • Végig jár Kőbánya Kispest és Nagyvárad tér között felújított M3-as metró. A járat azonban továbbiakban sem áll meg a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed, a Ferenciek tere és az Arany János utca megállóknál, hanem megállás nélkül áthalad. A 9-es és az M30-as autóbusz, illetve a 72-es és a 73-as trolibusz igénybevételét ajánljuk.
 • Szombaton egész nap pótlóbusz jár a 24-es villamos helyett. A járat terelve közlekedik, nem érinti a Haller utca / Mester utca és a Haller utca / Soroksári út megállót, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak. A pótlóbusz jár a Bokréta utca és a Közvágóhíd H között a Boráros tér érintésével.
 • Forgalmi okok miatt vasárnap üzemzárásig változik a 95-ös és a 195-ös busz menetrendje. A járatok terelve közlekedik, nem érinti a Kada utca / Mádi utca, a Kada utca / Maglódi út, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, a Venyige utca és a Sírkert út megállót. Az Új köztemetőt a Harmat utcán át érhetik el az utasok.
 • Közúti építkezés miatt közel egy hónapra megváltozik a XXI. kerület déli részének közlekedése. Csütörtök déltől a 279-es és a 279B autóbusz Bányató út megállóját áthelyezték a Csepeli úton a Bányató út előtt kijelölt ideiglenes megállóba. A csere egészen november 27-e reggel 8:00-ig tart majd.
 • Már csak szombatig nem érinti a Lehel tér metrómegállót a 14-es villamos. A járat rövidített útvonalon, a Dévai utcáig közlekedik. Hasonló módon kerüli ki a Lehel piac környékét a 15-ös és a 115-ös autóbusz, melyre a Boráros tér H felé a Váci úton az M3-as metrópótló autóbusz Lehel téri megállóhelyén lehet felszállni.

forrás