Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

ÉLETBE LÉPETT: Teljes kijárási korlátozás rendeltek el Szlovákiában a koronavírus miatt

Alig van valaki az utcán, mondja az Indexnek telefonon nyilatkozó dunaszerdahelyi férfi, de hozzáteszi: apokaliptikus állapotok azért nincsenek. A részleges kijárási tilalom első körben nyolc napig tart: elvileg éjjel négy órán át lehet szabadon az utcán lenni, de a tapasztalatok szerint egyelőre nem bírságolnak. Étterembe, edzőterembe, fodrászhoz, középiskolába, egyetemre, szórakozni vagy sírt látogatni most nem mehetnek a szlovákiaiak.

Szlovákia a négy fal közé zárkózott, mától ugyanis csak éjjel, akkor is csak pár órán keresztül szabad korlátozás nélkül az utcára menni. 

Óriási tömeg volt tegnap a boltokban, de ma már a kutya sem járt a szupermarketben, amikor én mentem bevásárolni. Szinte senki nincs az utcán, de apokaliptikus állapotok sincsenek. Nincs több rendőr, és aki van is, egyelőre nem kért lakhely- vagy munkáltatói igazolást. A járáshatáron is gond nélkül átmentem Pozsonyba

– mondja az Indexnek telefonon Pomichal Krisztián dunaszerdahelyi újságíró, hozzátéve: legfeljebb a tévében nézi a holnapi rangadót. 

Ja, hogy a meccs Dunaszerdahelyen? Lehet, hogy még a tévében sem lesz. A szlovák labdarúgó-bajnokság két listavezetője, a helyi DAC a címvédő Slovant látná vendégül, de a pozsonyiak 14 embere lett koronavírusos. 

A DAC ingyen tesztelte volna a bérleteseit, de nem teheti: eleve zárt kapus lenne a derbi, a szlovák kormány új rendelete értelmében már nem lehet meccsre menni.

Meg bulizni, kávézni, szépítkezni sem. Sőt temetőbe is csak temetésre, sírt látogatni nem; ez tömegeket érint majd kellemetlenül a jövő hétvégén, halottak napja körül. A részleges kijárási tilalom megszegőit elvben akár 1659 euró (606 ezer forint) bírsággal sújthatják, de Roman Mikulec belügyminiszter azt ígérte: nem ez a cél, próbálják szép szóval otthon tartani a lakosságot. 

KAPCSOLÓDÓ
Kiderült:Ennyi lesz a büntetés, ha valaki védettségi igazolvány nélkül ül be moziba vagy egy étterembe!

Mindenesetre kisvállalkozók panaszkodnak az új helyzetre a felvidéki magyar sajtóban, mert anyagilag rosszul érinti őket a korlátozás: nyitva tarthatnak ugyan, csak éppen a vendég nem mehet hozzájuk… 

Mi értelme az egész nyitvatartásnak, ha a vendégek fogadásáért büntetést kaphatunk? Így biztosan be kell zárnunk, feleslegesen járnék be dolgozni!

mondta a pozsonyi Új Szónak egy szépségszalonban dolgozó nő. 

Teljesen jó ötletnek tartom, hogy mindenkit leteszteljenek. Én magam is részt veszek, és mindenkinek ezt tanácsolom. Azt azonban nem értem, mi értelme lenne nyitva tartanunk, ha a vendégek úgysem jöhetnek?

– ezt pedig már egy zeneklubot működtető somorjai férfi nyilatkozta. 2020-10-23T091535Z 1246013727 RC29OJ97SQ5K RTRMADP 3 HEALTH-COROFotó: Radovan Stoklasa / Reuters

A kisvállalkozók azt akarják elérni, hogy cseh mintára

az állam vegye át a bérköltségüket, és fizesse a bérleti díjaikat is.

A munkaügyi tárca azt ígéri: nem hagyja cserben a vállalkozókat. De sokan tömeges munkanélküliségtől tartanak; a márciusi első járványhullám után 

több mint egymillió embert küldtek kényszerszabadságra szlovákiában.

Ez még nem a vége 

A jelenlegi korlátozások egy hétig tartanak, majd döntenek a továbbiakról, de addig is tömegesen tesztelnek. Ezen a hétvégén egyes északi járásokban (Námesztó, Turdossin, Alsókubin és Bártfa) végeznek ingyenes és tömeges próbateszteket a Covid–19-vírusra.

e helyeken még boltba és dolgozni is csak negatív teszttel lehet menni. 

Majd az egész lakosságot sorra veszik, amit a világon egyedülálló intézkedésként jelentettek be egy hete a szlovákok. 

tizenhárommillió antigénteszt áll a hatóságok rendelkezésére az 5,4 milliós országban.

KAPCSOLÓDÓ
Teljes családját lemészárolta, majd öngyilkos lett a magyar belügyminiszter

Északi szomszédunknál eddig

 • mintegy 41 ezer ember fertőződött meg (24 óra alatt 2890 új beteg; ez rekord)
 • 159-en haltak meg (25 fő az elmúlt 24 órán belül)
 • 678 ezer embert teszteltek. 

2,890 new cases of coronavirus infection were reported on Friday. The results of the first day of the pilot phase of testing with antigen tests in Northern #Slovakia are NOT INCLUDED in this number. This is the highest daily number of positive cases since the beginning of the— Radio Slovakia Int. (@RSI_English) October 24, 2020

Azaz a majdnem kétszer népesebb Magyarországhoz képest csak 15 ezer fővel kevesebb náluk a fertőzött. 

De attól tartanak, később még durvább lehet a helyzet. Igor Matovič kormányfő most azt mondta: 

ha három héten belül sem esik vissza a pozitív koronavírusos esetek száma, az ország teljes lezárása következik.

Minden tilos? Csak majdnem

Egyelőre vannak még kivételek; a még nem említetteket a Ma7 szlovákiai hírportál sorolta fel. El lehet még hagyni a legtöbb helyen a lakhelyet

 • munkába (vagy onnét haza) menet
 • tesztelésre
 • gyermeket iskolába, óvodába kísérve (a felső tagozatba már nem kell, távoktatásra állnak át)  
 • a legközelebbi élelmiszerboltot, patikát, orvost felkeresve
 • közeli hozzátartozó gondozására
 • haszonállatok ellátására
 • kutyasétáltatásra a lakhelytől számított száz méteren belül
 • postára, bankba, biztosítóba, ruhatisztítóba, autószervizbe, benzinkútra menet
 • természetjárásra (az adott járáson belül)

Az oktatás jelentős része viszont – a felső tagozat és attól felfelé minden, az egyetemeket is beleértve –

hétfőtől áttér a távoktatásra.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!