Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Soha nem hallott családi tragédiáról számolt be Benkő László – Ennek köszönheti az életét?

Döbbenetes családi titkot osztott meg Benkő László (77), az Omega együttes alapítója. Az interneten fellelhető életrajzában az áll, a billentyűs elsőszülött gyermeke volt szüleinek és ketten voltak testvérek a húgával, Mártával. Ám a fájdalmas igazság nem ez.

– Volt két ikertestvérünk. Egyikünk sem láthatta őket, mert előttem születtek és hunytak el, de sokat gondolok arra, hogy tulajdonképpen az ő tragédiájuknak köszönhetem az életem – foglalta össze a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész.

A történetet sokáig elhallgatta a családja, már idősebb volt, amikor az édesanyja elmesélte születése történetét

László (jobbra) édesanyja imádta a kisfiát és a húgát, Mártát, amit csak lehetett, megadott nekik /Fotó: Fuszek Gábor

László (jobbra) édesanyja imádta a kisfiát és a húgát, Mártát, amit csak lehetett, megadott nekik /Fotó: Fuszek Gábor

– Másfél évvel az érkezésem előtt anyám ikrekkel volt állapotos és két kisfiút hozott a világra. Egyikük a László nevet kapta apám után, a másik pedig az apai nagybátyám nevét, a Ferencet viselte volna, de sajnos halva született és ez a körülmény döntő szerepet játszott abban, hogy Lacika is csak pár napot élt. Anyukám elmondta, lelkileg nagyon megviselte, hogy két kisbabától kellett búcsút vennie. Apám is nagyon szomorú volt, ráadásul akkor, 1941 telén már a háborús helyzet is aggasztó volt, de talán pont a tragédia miatt döntöttek úgy, újra megpróbálják – elevenítette fel az emlékeket Benkő László.

– Hatalmas volt a boldogság, amikor fél évre rá megfogantam és utána egészségesen megszülettem. A szüleimnek sok nehézséggel kellett megküzdenie, de csodálatos gyerekkorom volt. Nagyon szerettek és a széltől is óvtak, akárcsak a húgomat, aki négy és fél évvel később született. Két gyermeket elvesztettek, de a sors két másik gyerekkel kárpótolta őket.

A fiúcskából legendás zenész lett, és sosem tartotta furcsának, hogy elhunyt bátyja nevét viseli.

– Büszke vagyok rá, hogy bennem két Benkő László él tovább: a fivérem és az édesapám. Elismerem, különös érzés volt, amikor először láttam az ikrek sírját a soproni temetőben – sóhajtott. – Már többször is megfogalmazódott bennem a kérdés, élnék-e, ha ők megmaradnak? Nem tudom, a szüleim vállaltak volna-e újabb gyerekeket, főleg mivel 1943 júniusában, amikor világra jöttem, a háború miatt kétségbeejtő volt az itthoni helyzet.

Boldog nagypapa

A szombathelyi születésű Benkő László tízesztendősen lett budai lakos, és annyira megkedvelte a Krisztinavárost, hogy ma is ott él hitvesével, Zsuzsannával (75). Sőt két unokájuk, Anna (16) és András (12) is abba a társasházba született, amelyben lassan 20 éve élnek, mert a fiuk, Benkő Balázs (49) egy emelettel feljebb lakik a családjával. Természetesen a lányuk, Dóra (44) is gyakori vendég a dupla Benkő-rezidencián.

Blikk Rúzs

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!