Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Brutális áremelés! 1700 forint lesz a legolcsóbb cigi – Megszólaltak a magyar hírességek is az ügyben

Magyarország — Ha nem akarják a dohányosok a gatyájukat is kifizetni a szenvedélyükre, jól teszik, ha bespájzolnak, mert januártól brutális áremelés sújtja az összes dohányterméket.

A kormány kedden benyújtotta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, mely szerint januárban és áprilisban is emelkedne a dohánytermékek jövedéki adója. Az emelés nemcsak a cigarettát, hanem a sodródohányt és az e-cigarettába való folyadékokat, valamint a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméketet – tapasz, pasztilla – is érinti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kétlépcsős áremeléssel egy szál cigeratta árát terhelő 34,5 forint adó januártól 37,3 forintra, majd áprilistól 39,3 forintra nő majd, így egy doboz 20 szálas cigaretta adótartalma minimum 786 forint lesz, de a kiskereskedelmi ártól függően ez növekedhet is. A mai árfolyamon számolva a legolcsóbbnak számító cigaretta, a Sopianae dobozáért – aminek most átlagára 1390 forint – áprilistól 1700 forintot fizet a dohányboltba betérő. – A kormány nem önszántából lépné meg újra lépcsőzetesen, ám igen drasztikusan a dohánytermékek jövedéki adóját. Ezzel az Európai Unió 2014 óta érvényben levő egészségvédelmet is érintő előírásainak tesz eleget – válaszolta kérdésünkre Juhász Attila közgazdász, aki hozzátette: a fokozatos emelés egyfajta „beetetés” is, hiszen a magyar társadalom hozzá van már szokva, hogy a jövedéki termékek mindig infláció felett emelkednek. – Ettől az áremeléstől talán még nem szokik le senki sem egy csapásra a füstölésről. Viszont sok embert arra késztethet, hogy mérsékelje vagy éppen gátat szabjon a cigarettavásárlásnak, annál is inkább, mert a magas ár a bizonytalan élethelyzetben nagyon megterheli a családi büdzsét. Másik stratégia, hogy rosszabb minőségű termékkel váltja ki a füstölnivalót, esetleg áttér a saját sodrású cigire.

Olvasóink döntő többsége szerint a dohányosok a durva áremelés ellenére is meg fogják venni a cigarettát / Grafika: Séra Tamás Olvasóink döntő többsége szerint a dohányosok a durva áremelés ellenére is meg fogják venni a cigarettát / Grafika: Séra Tamás

KAPCSOLÓDÓ
A 37 éves Juli szervezetében vérrög képződött az AstraZeneca oltás után, nem ő az egyetlen magyar eset!

– Ez egy lélektani határ lesz – mondta sommásan Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének elnöke, aki szerint ugyan még nem értük el a 10 eurós francia dobozárakat, de ettől függetlenül stagnálhat a legális termékek forgalma, és újra megélénkülhet a feketepiac. Az áremelés hatásaként arra is készülhetünk, hogy ezzel párhuzamosan megnövekedik az olcsóbb sodródohány és szivarkák forgalma – tette hozzá.

– Maradok a 2600 Ft-os szivarkáimnál, a cigiről szoktam át és nagyon kedvelem, ezért nem fogok olcsóbbat venni – tudatta az erős dohányos hírében álló Bochkor Gábor (56) rádiós műsorvezető, aki elmondta, már sokszor le akart szokni, de most ez jó alkalom lehet arra, hogy komolyan elgondolkozzon azon, hogy ezzel a lépéssel sokat tehet az egészségéért.

Bochkor Gábor / Fotó: Pozsonyi Zita Bochkor Gábor / Fotó: Pozsonyi Zita

– Az áremelés tényleg feszegeti a határokat, ám 30 éves dohányosmúlttal már sokszor bebizonyosodott, hogy nem tudok leszokni, de azt se várja tőlem senki, hogy ezentúl magam sodrogatom a cigijeimet – így makacsolta meg magát Rákóczi Feri (50) rádiós, akinek napi egy doboz az átlaga.

Rákóczi Feri / Fotó: Varga Imre Rákóczi Feri / Fotó: Varga Imre

KAPCSOLÓDÓ
Rossz hírek! Baj van! A 3. vírushullám után olyan jön, amit soha de soha nem akartunk tudni… A 3. hullám után JÖN CSAK AZ IGAZI FEKETELEVES!

Karai Krisztián (24) nem örül az áremelkedésnek:

– Már több éve dohányzom, és hiába mondják mindig az emberek, hogy ha nagyon sokba fog kerülni, majd abbahagyják, nem látom, hogy tömeges leszokás lenne. Nálam kétezer forint a lélektani határ, ha ennél több lesz, leteszem.

 Karai Krisztián / Fotó: Pozsonyi Zita Karai Krisztián / Fotó: Pozsonyi Zita

Pró és kontra

Voltam már nemdohányzó, leszokott, és leszokásra vágyó aktív bagós – ez épp jelenleg zajlik. Bár a cigaretta már így is iszonyú drága, mégis azzal értek egyet: emeljék csak az égig az árát, amíg be nem látja mindenki, hogy a saját halálát sürgetni egyáltalán nem éri meg. Pláne ilyen embertelenül drágán.

Mintha azt a bizonyost reszelgetnénk, olyannyira nincs értelme így emelgetni a cigaretta árát. Aki kőkemény bagós, az úgyis megveszi a dohányt, inkább ételre költ kevesebbet. Amíg drasztikus emelés nem történik, addig hatása sem lesz. El kell dönteni, hogy leszoktatni akarják az embereket, vagy csak kaszálni rajtuk.

Hogyan tegye le a bűzrudat?

– Kezdjen el mozogni dohányzás helyett, így két legyet üthet egy csapásra.

– Próbálja átállítani az agyát, s stresszhelyzetben ne a cigarettához nyúljon, hanem inkább igyon meg egy pohár vizet.

– Kérjen segítséget egy leszokást segítő centrumtól.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/cigaretta-aremeles-feketepiac-dohanyzas-bockor-gabor-rakoczi-feri-karai-krisztian/

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!