Durva változás jön, az egész országra kiadták a figyelmeztetés

Van olyan megye, ahol másodfokú veszélyjelzés van érvényben, akkora zivatar jöhet.

Hétfőn a déli óráktól délnyugat felől zivatarok érik el az országot, melyek fokozatosan haladnak északkelet felé. A zivatarokat 70-80 km/h-t meghaladó szél, intenzív csapadék és jégeső kísérheti. Keleten, délkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, ezeken a területeken 80-100 km/h-s szélroham és nagyobb méretű jég is előfordulhat – figyelmeztet előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A térképes veszélyjelzés szerint két megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatar veszélye miatt, Békés és Csongrád-Csanád megyében másodfokú a veszélyjelzés.

Ami az országos előrejelzést illeti, a gyakran változó felhőzet mellett főleg a déli, délutáni órákban szórványos jelleggel alakulnak ki záporok, zivatarok,

az ország keleti felében heves zivatarok is lehetnek.

A délnyugati szél nagy területen lesz erős, néhol viharos. Hevesebb zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. Reggelre néhol 8-9 fokig is hűlhet a levegő, de inkább a 10-16 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 28 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb.

forrás

betöltés...