KORMÁNYINFÓ: Ezeket a döntéseket hozta a kormány | MINDANNYIUNK ÉLETÉT ÉRINTI!

Szerdán ülésezett a kormány, az előzetes várakozások szerint a schengeni magyar határokon visszaállított ellenőrzés meghosszabbításáról tárgyaltak és áttekintették a járványügyi helyzetet is. Arról, hogy döntöttek-e szigorításokról, ma délelőtt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó nevű sajtótájékoztatóján számolt be. Egy tegnapi sajtóértesülés szerint a kormány több mint kétszeresére emelné az orvosok bérét és törvényben tiltaná meg a hálapénzt. Várhatóan erről is szó lesz!

A tájékoztatón elhangzott:

Gulyás Gergely:

A tegnapi kormányülés döntései:

A kormány az operatív törzs beszámolóját hallgatta meg. a járvány második hullámában. A szeptember eleji emelkedést követően a napi pozitív esetek száma stagnál. naponta 600 és 1000 között van. Európa egyik legjobban védekező országa vagyunk. Kórházi kapacitásai adottak. A vírus reprodukciós rátája 1 körül van. Hogy ez így maradjon, be kell tartani a védelmi intézkedéseket.

  • A határzárra vonatkozó intézkedést egy hónappal meghosszabbítják
  • A maszkviselésre vonatkozó szabályok betartása továbbra is elsődlegesen fontos
  • A látogatási tilalmat fenntartják a szociális intézményekben, kórházakban
  • Az iskolai hőmérés megkezdődött
  • Október közepétől lesz influenza elleni oltás, ingyen

Az országnak működnie kel, a foglalkoztatottság alig húszezerrel marad el a valaha volt legmagasabb számtól.

betöltés...

A magyar gazdaság idén csökkenni fog, de kevésbé, mint az uniós átlag.

1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá eddig a kormány valamilyen formában.

Európai Unió

Ma európai uniós csúcstalálkozó lesz, melyen sokféle téma lesz napirenden: A belorusz témától kezdve a költségvetési megállapodásig és a Jövő Nemzedékek alap működése. A kormány úgy gondolja, hogy a korábbi megállapodás Európa érdekét szolgálja. A kormány nem ért egyet alapvetően a közös hitellel, de a déli államokkal való szolidaritás erősebb volt, ezért támogatták. Ezért felelőtlenség a jogállamisági tágyalásokat összekötni a Jövő Nemzedékek alap kérdésével. Magyarország a jogállamiság barátja, de az Európai Bizottság legújabb jelentése éppenséggel kettős mércét alkalmaz, az illetékes biztos durván sérti a magyar állampolgárokat, zsarolás valójában a jelentés. Az uniós bizottság biztosának leváltását kérte Magyarország. Ha német állampolgárokra tett volna ilyen tiszteletlen és megvető kijelentéseket, már nem lenne a bizottságban.

A Magyarországról szóló jelentésnek 12 hivatkozása van, 11 ezek közül Soros György által támogatott szervezeté.

A lisszaboni szerződésben van jogállamisági eljárás, ha ezen valaki változtatni akar, akkor meg kell változtatni a szerződést, de jogállamiságot védeni jogsértéssel nem lehet.

A magyar miniszterelnök ezekben a percekben megjelent nyilatkozata szerint mi segíteni szeretnénk, azért mentünk bele az Új Nemzedék Alap létrehozásába, hogy segíthessünk a déli államoknak. Azok az államok, akik soha nem támogatták a megállapodást, azok azt gondolják, hogy a megállapodás felrúgható a jogállamiságra hivatkozással, akkor kormányközi alapon hajtsák ezt végre, ezzel lehet segíteni a déli államoknak és a jogállamiság kérdése is zárójelbe kerül.

SZFE:

A kormány döntött az SZFE támogatásáról: 3 milliárd forintos költségvetést állapítottak meg a Színház- és Filmművészeti egyetemnek. Ez másfélszerese az eddigi költségvetésnek. Aki tehát dönteni akar, az megteheti egy demokráciában, aki tanulni akar, az tanulhat, a kormány ez utóbbihoz biztosítja a lehetőséget, a többi az SZFE alapítványi kuratóriumára tartozik.

Szentkirályi Alexandra:

A kormány úgy döntött, hogy mindenkinek ingyenessé teszi az influenza elleni oltás. A 40. naptári héttől megkezdi működését az influenza-figyelő szolgálat, az NNK gondoskodik az 1,3 millió influenza elleni vakcina szétosztásáról. Minden szezonban ennyi vakcina állt rendelkezésre, a korábbi években ennek 60 százaléka fogyott el. Mindenkit biztatnak, hogy vegye igénybe, főleg, ha 65 év feletti, és/vagy alapbetegsége van.

forrás

betöltés...