Idén sajnos ELMARAD a KARÁCSONY a KORONAVÍRUS miatt | RÉSZLETEK >>>

Szeptember 16-án délután, a kormányülés után bejelentést tett Orbán Viktor a közösségi oldalán. Mint azt a miniszterelnök elmondta,

Ez pedig nagyban megváltoztatja majd a legnagyobb keresztény esemény, a Karácsony megünneplését is. Összeszedtük azokat a pontokat, amelyekben a 2020-as Karácsony nagyban eltérhet majd az eddigiektől.

A családi vacsora

Habár a családi összejöveteleken nincs korlátozás, ennek ellenére az idei ünnepi vacsoráról, meglehet hogy hiányozni kényszerülnek az idősek és a krónikus betegséggel küzdő rokonok. Ugyanis ők a koronavírus legveszélyeztetettebb  csoportja, ezért a fiatal egyetemről, vagy külföldről hazatérő családtagokkal való érintkezés kifejezetten kockázatosnak számít. Nem beszélve arról, hogy a külföldön dolgozó, élő az ünnepre hazalátogató szeretteink, kötelező karanténba kerülnek, így legalább két héttel hamarabb haza kell utazniuk, amit legtöbben a munkájuk miatt nem engedhetnek meg, nem beszélve arról, hogy visszautazásukkor ismét karantén várhat rájuk. A mai szabályok szerint legalábbis ez történne, még nem lehet tudni, hogy a második hullám tetőzéséig Magyarországon, Európában milyen szigorító intézkedéseket fognak hozni.

A koronavírus a karácsonyi vacsorát is megváltoztatja.

Mikulás

Idén nem biztos, hogy a kisgyerekek a Mikulás ölében ülve súghatják meg, hogy jók voltak-e idén. A maszkban és a távolság betartásával meglehet, hogy értelmét is veszíti a gyerekeknek fontos esemény.

A karácsonyi ajándékozás

Az ünnepek előtt az áruházakban, boltokban többszörösére is nőhet avásárlók száma, nem beszélve arról, hogy a kereskedőknek ez a legforgalmasabb időszak az évben. Szinte minden karácsonykor szembesülünk azzal, hogy a vásárlás időtartama jócskán elhúzódik, az emberek pedig egyre idegesebben, ingerültebben bánnak egymással, ezért nem ritka az ünnepek előtti összetűzések a boltokban. Idén viszont az áruházak csak meghatározott számú embert engedhetnek be, a kötelező szabályok betartása mellett (maszk, távolságtartás), ami viszont könnyen eredményezhet hatalmas sorokat a boltok előtt, és a megszokottól sokkal több atrocitást. Feltehetőleg ezért sokkal többen fogják a házhozszállításit, a futárszolgálatokat választani a személyes vásárlás helyett, ami jó ötlet lehet.

Munka

A vírus miatt sokan vesztették el a munkájukat, vagy kényszerültek a megszokott életszínvonalukat lentebb adni. Ez mentálisan nagy hatással lehet az ünnepekre. Ne feledjük el, hogy a Karácsony nem a pénzszórásról, és a drágábbnál-drágább ajándékokról szól.

Rendezvények

Karácsonyi koncertek, karácsonyi vásár, szilveszteri tűzijáték, ezeknek a megrendezhetősége is kétessé vált. Nem tudni, hogy év végéig milyen szigorítások várhatóak, de feltehetőleg például a karácsonyi vásárok, ahol akár több százezer ember is megfordul kiemelten veszélyes helyekké válhatnak.

Mit tegyünk?

Érdemes lehet az ajándékokat jóval karácsony előtt megvenni, megbeszélni előre a családi rendezvényeket, és felkészülni arra, hogy az idei karácsony nem olyan lesz mint az eddigiek. Egyben ez egy jó alkalom arra, hogy észrevegyük mi az igazán fontos, mert meglehet, hogy könnyen cserélnénk az az összes ajándékot arra, hogy szerettein között tölthessük az ünnepeket, és önfeledten ünnepeljünk.

 

betöltés...