Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

MOST ÉRKEZETT: AZ OPERATÍV TÖRZS EZEKRŐL AZ ÚJ INFORMÁCIÓKRÓL TÁJÉKOZTATOTT

Megint lett egy nap alatt 750 új koronavírus-fertőzött, 7 ember belehalt abba, hogy idős korában, krónikus betegségére még elkapta a covid-ot is, 549 ember kórházban van, és, ahogy Müller Cecília tegnap elmondta, vanna köztük alapbetegség nélküli, egyébként egészséges fiatalok is. Ma ismét tájékoztatót tartott az Operatív törzs a járványhelyzet legfrissebb tudnivalóiról.

A tájékoztatón ismertették a Szuperkupa döntővel kapcsolatos biztonsági intézkedéseket, melyet ma este 21 órakor játszanak Budapesten. A legnagyobb számban magyar szurkolók, kis létszámban spanyol, 1500 fő alatti számban német szurkolók érkeznek.

A külföldi szurkolóknak vagy 5 napon belüli két negatív PCR teszt kel, vagy a rendezvény előtti 3 napon belüli egy negatív teszt, de ebben az esetben 72 órán belül el kell hagyniuk az országot.

A külföldi focicsapatokat és munkatársaikat külön tesztelték, Magyarországon “buborékban” tartják őket, senkivel nem érintkezhetnek, egészségi állapotukat külön figyelik. Az Operatív törzstől a csapatokhoz összekötő tisztek kerültek, előtte nekik is negatív tesztet kellett produkálniuk.

A nézőkre is szigorú szabályok vonatkoznak: a hasonló közösségből származók – családtagok, barátok ülhetnek egymás mellé. A sorokat nem fogják teljesen feltölteni és a megtöltött ülőhelyek között is tartják a távolságot. Kötelező maszkot viselni, már a beléptetésnél, a sorokban is.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Megkapta az oltást Majka párja - váratlan mellékhatások léptek fel!

tünettel senki ne jöjjön, de, ha valakinél lázat tapasztalnak a hőmérséklet méréskor, azok számára külön sátrakat, elkülönítőket állítottak fel. Nagy számú mentő biztosítja a helyszínt.

Közlekedési lezárásokra is kell számítani – hangzott el a tájékoztatón.

Mind a német és spanyol szurkolókat együtt tartják. A spanyolok repülővel jönnek, rendőri kíséret szállítja őket a stadionhoz egy buszflottával. A német szurkolóknak külön parkolók lesznek kijelölve.

Müller Cecília:

Az elmúlt 24 órában elhunyt hét ember, a legfiatalabb 40 éves volt. A tisztifőorvos elmondta, hogy van olyan, hogy fiatal, alapbetegséggel küzdők is belehalnak a fertőzésbe, sőt, olyan is van, hogy betegség nélküli, fiatal embereknél válik súlyossá a vírus okozta betegség – tette hozzá, majd ismertette az elmúlt 24 óra további járványügyi számait, melyeket reggel a koronavírus tájékoztató oldal is közzétett.

Müller Cecília azt mondta: ahol nem tartható a másfél méteres távolság, mindenki feltétlenül viseljen maszkot. A maszk mindenkinél legyen kéznél, viseljük, ahol nem lehet távolságot tartani, azon túl is, amit a jogszabály előír.

KAPCSOLÓDÓ
GYÁSZ: Elragadta a halál magyarok kedvencét - Aki az egész gyerekkorunkat tette csodássá! NYUGODJÉK BÉKÉBEN!

A PCR-tesztekkel kapcsolatban sok kérdés érkezik, de ez a legjobb módszer, hogy valakinek az aktuális állapotát meg lehessen ítélni, ezt használja mindenki, ez a WHO ajánlása is. A PCR teszt mindenkinek ingyenes, a járványügyi intézkedés keretében ezt mindenkinek biztosítja a magyar állam, ez járványügyi érdek – mondta Müller Cecília. Majd Hozzátette: “Mindenkinek térítésmentes, akinek erre szüksége van. Gyanú esetén a háziorvos rendeli meg a vizsgálatot a mentőktől, akik házhoz mennek mintát venni.”

Annak, aki például külföldről érkezik haza, és a karanténból szabadulni akar, annak persze nem ingyenes. Ebben az esetben a negyedik és hatodik napon kell venni a mintát.

A járványügyi hatóság, ha járványügyi szempontból, akár kontaktkutatás alapján, akár egyéb célból elrendeli a tesztelést, akkor is ingyenes a PCR teszt az állampolgároknak.

A hatósági ár bevezetésének célja, hogy reális árat határozzanak meg arra, ha valaki önszántából akarja vizsgáltatni magát. Önköltség számítás alapján számolták ki a 19500 forintos árat. Ezt csak annak kell kifizetni, aki hazajön külföldről, vagy más miatt akarja magát megvizsgáltatni, önmagától.

Aki gyanús a fertőzés kapcsán, annál el kell végeztetni az ingyenes vizsgálatot.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!