Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

MEGVAN A LISTA! Ebben a sorrendben kaphatják majd meg az emberek a COVID elleni vakcinát

Két útmutató szerint is a legfontosabb, hogy az egészségügyi dolgozók mielőbb megkapják a vakcinát.

Hiába ígéri Donald Trump, hogy heteken belül érkezik a koronavírus elleni vakcina, szinte biztos, hogy eleinte hiánycikk lesz az oltás, amíg a gyártók növelni nem tudják kapacitásaikat, írja a Nature. Mivel azonban a járvány naponta milliókat érint, köztük a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozókat, az időseket és a krónikus betegségekben szenvedőket, nagy kérdés az, hogy vajon kik kapják majd az első adagokat.

A héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) stratégiai tanácsadó csoportja előzetes útmutatást adott ki a globális oltóanyag-kiosztásról. Ebben meghatározták azokat a csoportokat, melyeket a vakcina rendelkezésre állása esetén prioritásként kell kezelni. A hónap elején az amerikai Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák (NASEM) is hasonló tervezetet állított össze.

A két útmutató logikája nagyjából megegyezik, bár a WHO listája kevésbé részletes és csak azokat a csoportokat sorolja fel, melyeknek az elsők között kell beadni az oltást. A NASEM tanulmánya valamivel részletesebb: a társadalmat több csoportra bontja és nemcsak azokat sorolja fel, akiknek haladéktalanul hozzáférést kell majd biztosítani a kész vakcinához.

KAPCSOLÓDÓ
Csak szeptemberben nyitnák meg az iskolákat, az új tanévre.?Az iskolák és óvodák mégsem április 19-én indulnak újra?

Ezek alapján a NASEM öt fázisra bontotta az oltási stratégiát az Egyesült Államokban.

Az első fázisba tartozik az ország lakosságának nagyjából 5 százaléka: ők az egészségügyben dolgozók és az elsősegélynyújtók, vagyis a “vírussal frontvonalban harcolók”.

A második csoportba azok kerültek, akik olyan alapbetegségekkel rendelkeznek, melyeknél a Covid-19 jelentősen növeli a halál kockázatát. Ilyen például a súlyos szívbetegség vagy a cukorbetegség. Ebbe a szakaszba sorolják azokat az idős embereket is, akik sűrűn lakott környezetben élnek. A csoport tagjai a társadalom 10 százalékát teszik ki.

A harmadik csoportba kerültek azoknak az iparágaknak és szolgáltatásoknak képviselői, akik rengeteg másik emberrel érintkeznek. A javaslat külön kiemeli a tömegközlekedési vállalatok dolgozóit, a tanárokat és iskolák alkalmazottait, a hajléktalanszállókon vagy börtönökben élő embereket, az idős embereket, akik a korábbi szakaszokban nem kaptak oltást, és a közepes kockázati csoportba sorolt embereket. Ebben a fázisban az amerikaiak 30-35 százaléka jutna vakcinához.

A negyedik fázisba a lakosság 40-45 százaléka tartozik: ők a fiatal felnőttek, a gyerekek és a nélkülözhetetlen szolgáltatók munkavállalói.

KAPCSOLÓDÓ
Orbán Viktor elárulta mi vár arra aki nem oltatja be magát

Az utolsó, ötödik fázisban kapna oltást az összes többi fennmaradó lakos, vagyis a számítások szerint a társadalom további 5-15 százaléka.

A NASEM útmutatásához képest a WHO megjegyzi, hogy korai hozzáférést kell biztosítani a vakcinához a kormányzati vezetőknek is. Hozzáteszik, hogy az ilyen módon elsőbbséget élvező embereket szűken kell értelmezni, és csak nagyon alacsony létszámról lehet szó.

A tanulmány egyik kidolgozója szerint aggasztó lehet ugyanakkor, hogy a kormányzati szereplők a kiskaput kihasználva magukat és hozzátartozóikat a sor elejére veszik. Mivel azonban kezdetben korlátolt mennyiségű vakcina áll majd rendelkezésre, az ilyen felelőtlen hozzáállás lényegesen veszélyeztetettebb csoportokba tartozók életébe kerülhet.

A lap kiemeli, hogy a legtöbb nemzetnek van saját oltási stratégiája, de ezt jellemzően az influenza-járványra szabták, és nem a koronavírusra. Ennek megfelelően ezekben a tervekben kiemelt helyen szerepelnek a gyerekek és a terhes nők, míg a koronavírus jellemzően legkevésbé a gyerekekre veszélyes a jelenlegi ismeretek alapján.

A WHO ajánlása már elérhető a világszervezet valamennyi tagországa számára, de a végrehajtásra egyetlen nemzetet sem kötelezhetnek.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!