Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

NEM a jéghegy miatt süllyedt el a Titanic, kiderült a valódi ok | MUTATJUK! >>>

A luxushajó 108 éve került az Atlanti-óceán fenekére, de sajnos már nem sokáig lesz ott.

1912. április 14.

1912. április 14. A dátum, ami örökre rögzült mindenki emlékezetében. A nap, amit előbb jegyeznek meg a fiatalok, mint a világháború kirobbanásának kezdetét. Bizony, 108 évvel ezelőtt a világ legnagyobbjának számító luxushajó, a Titanic elindult első útjára az angliai Southamptonból, ám soha nem érte el New York partjait. Április 15-én éjjel 2:20 perckor végleg elsüllyedt, és már több mint egy évszázada pihen az Atlanti-óceán fenekén – a szakértők szerint azonban sajnos nem sokáig.

A hajó történetével és pusztulásával kapcsolatban időről-időre előkerülnek érdekességek, amikről nem mindennap olvasni/hallani. Az egyik ilyen például, hogy az RMS Titanic-nak nem a jégheggyel való ütközés okozta a vesztét, illetve hogy a roncs hamarosan eltűnik az óceánból – amikor azt írjuk, hamarosan, akkor nem évtizedekről “beszélünk”.

KAPCSOLÓDÓ
ELSZABADULT A POKOL A PARLAMENTBEN! Gyurcsány azzal vádolta a Fideszt, ők ölték meg a koronavírus miatt elhunytakat

Nem a jéghegy miatt süllyedt el

Senan Molony újságíró több mint 30 éve tanulmányozza – a mai napig – a hajó tragédiájának körülményeit. A brit kolléga kiderítette, hogy a Titanic ment egy tesztkört, mielőtt elindult volna élesben Angliából. Készültek fotók az óceánjáróról az említett tesztút előtt és után is, az újságíró pedig észrevette, hogy utóbbi képeken a hajó oldalán – azon a szakaszon, amit a jéghegy később felszakított – majdnem kilenc méteres fekete foltok voltak. Ezeket nagy valószínűséggel korábban az üzemanyagtérben keletkezett tűz okozhatta.

Molony azt is kiderítette, hogy a Titanic tulajdonosai tudtak a tűzesetről, de eltitkolták a problémát. Okosan, ügyesen tussolták el a dolgot, a hajó ugyanis pont a sértetlen oldalával állt be a southamptoni kikötőbe első indulásakor, így senkinek nem tűnt fel a hiba. A tűz után jött tehát a jég, ami azért tudott ekkora kárt okozni a hajótestben, mert – a szakértők véleménye szerint – az égés következtében 75 százalékkal meggyengült az acél.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Ezekben a magyar városokban a legnagyobb az esély a megfertőződésre! RÉSZLETEK:

2030-ra eltűnhet

A Geek azt írja, a Titanic roncsainak már nincs sok hátra, a szakemberek körülbelül 10 évet jósolnak még neki, de az a teteje. A hajó maradékát – mely az Atlanti-óceán északi részén pihen – rendesen zabálják a baktériumok, ezért hamarosan hűlt helye lesz az elsüllyedt csodának. Ez valljuk be, elég szomorú, hiszen azt jelenti, hogy eltűnik a legnagyobb és legfontosabb bizonyíték arra, hogy a szenzációs jármű valóban létezett. Többször is megpróbálták felhúzni, kiemelni a vízből az idők során, de nem sikerült – most pedig már nagyon késő hozzá, hiszen elképesztően sérülékeny a roncs.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!