Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

MEGLEHET, HOGY MÁR VOLTÁR FERTŐZÖTT! – Innen tudhatod, hogy már átestél a koronavíruson! TÁJÉKOZTATÓ!

Persze biztos eredményt csak a tesztek mutatnak, de ha gyanakszol, akkor az alábbiakat érdemes átgondolni.

A koronavírus első hulláma éppen akkor érkezett, amikor az influenzaszezon elkezdett beindulni – és bár végül enyhébb lett ez is a kijárási korlátozások miatt, azért akadt bőven, aki elkapta az influenzát, és szenvedett tőle. Nehéz viszont megállapítani, hogy csak egy durva influenzáról volt-e szó, vagy az akkor még csak beinduló koronavírusról. Az alábbi jelek segíthetnek eldönteni – de biztosat egyedül a tesztek tudnak mondani.

Fotó: Getty Images

Jobban szenvedtél, mint máskor

Van, aki viszonylag könnyen át szokott esni a megfázásos-influenzás időszakon – én is ilyen vagyok, egy-két nap alatt átmegy rajtam minden ilyen betegség. Idén viszont egy hétig szenvedtem, és sokkal rosszabbul voltam, mint máskor szoktam, ugyanezt hallottam több ismerősömtől is. A Texasi Egyetem kutatása szerint a kínai Vuhanban (ahonnan a koronavírus elindult) tavaly télen két influenzásra jutott egy COVID-os eset. Tünetek alapján azonban elég nehéz megállapítani, hogy melyik lehet influenza, és melyik koronavírus, nagyjából ugyanis ugyanazt produkálják, egy-két kivétellel.

Elvesztetted a szaglásod vagy az ízlelésed

Lehet, hogy akkoriban annak tudtad be, hogy be van dugulva az orrod, vagy furcsálltad, de nem igazán tudtad hova rakni a dolgot – a koronavírus-fertőzés egyik leginkább megkülönböztethető tünete a szaglás és az ízlelés elvesztése. Bár az allergia és az influenza esetében is előfordulhat ilyesmi, azért jóval ritkább, és nem is tart olyan hosszú ideig, mint a koronavírus esetében.

KAPCSOLÓDÓ
VÉLETLENÜL egyszerre 6 adag Pfizer vakcinát adtak be ennek a nőnek: Ami ezután történt...

Elkezdett hullani a hajad

Ez is elég trükkös tünet, mert télen sokunknak jobban hullik a haja a D-vitamin hiánya és a hideg miatt, de a hajhullás is lehet a koronavírus-fertőzés tünete – egészen pontosan annak a jele, hogy már átestél rajta. Nagyon sokan a gyógyulás után hónapokkal később érzékelik, hogy jobban hullik a hajuk, mint egyébként szokott. Ez viszont nem olyan tünet, amit más felső légúti megbetegedéssel  össze lehet keverni – esetleg a terhesség vagy a túlzott stressz okozhatja még.

Még most is nehézlégzést tapasztalsz

Fotó: Getty Images

A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a koronavírus-fertőzés hosszú távú következménye az, hogy sokáig úgy érzed, nem kapsz rendesen levegőt – ez nem egy állandó érzet, hanem egy vissza-visszatérő jelenség, és nagyon sokan tapasztalják. A kutatók még nem biztosak benne, pontosan mitől is lehet ez, hiszen a vizsgált alanyok már túlestek a betegségen, de valószínűleg az lehet mögötte, hogy a vírus a tüdőt támadja, és nagyobb a kár a légzőszervben, mint gondolnánk.

KAPCSOLÓDÓ
Özönlenek a gratulációk !Hatalmas a boldogság!"Most már publikus" - nem titkolják tovább Nánási Pál és Ördög Nóra , ezzel a fotóval árulta a nagy hírt

Nem múlik a köhögésed

Ha valamikor télen, esetleg tavasszal átestél egy betegségen, és utána hetekig, hónapokig köhögtél (talán még most sem tudod lerázni), jó eséllyel koronavírusos lehettél. A korábban említett JAMA-tanulmányban a nehézlégzés mellett ez volt a legtöbb, sokáig érzékelhető tünete a koronavírusnak.

Nagyon fáradékony vagy

A JAMA kutatásból az is kiderült, hogy a koronavíruson átesettek 53 százaléka még két hónappal a fertőzés után is extrém fáradtságról számolt be, így elmondható, hogy ez az egyik legtovább velünk maradó következménye a betegségnek. Nem tiszta, hogy ez miért történik – lehet, hogy az immunrendszer reakciójához van köze, vagy ahhoz, hogy a tüdőt viseli meg igazán a vírus, az azonban biztos, hogy sokáig marad a fáradtság a fertőzés után.

Furcsa tüneteid vannak még a betegség után is

Mivel a koronavírus egy nagyon új kórokozó, nagyon keveset tudunk arról, mit is művel pontosan a szervezettel. Ezért lehet az, hogy korábban teljesen egészséges emberek például szívproblémákkal küzdenek a fertőzés után. Ha olyan tünetekkel, következményekkel kell megbirkóznod, amikkel más influenzaszezonban nem, vagy hirtelen furcsa dolgokat veszel észre a testeden (ide tartozik például a fent említett hajhullás vagy a fáradtság is), akkor kezdhetsz gyanakodni – de ha sokáig maradnak a tünetek, inkább fordulj orvoshoz!

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!