Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Orbán Viktor a COVID-al kapcsolatban nyilatkozik az M1-en

Készüljünk fel arra, hogy a megbetegedések száma tovább fog nőni, de a sikerességet a megmentett életek számában lehet majd lemérni. Minden országban emelkedni fog a betegek száma, a jól védekező országokban viszont a kormányok meg fogják tudni védeni az emberek életét – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az m1-en sugárzott interjújában. Megerősítette, hogy amíg nem kezd jelentősen emelkedni a halálesetek száma, fel sem merül az iskolák bezárása.

Új haditervet dolgozott ki az ország a koronavírus legyőzésére, annyi előnyünk van tavaszhoz képest, hogy mostanra sikerült valamennyire kiismerni a járványt és az egészségügyi rendszer sem volt annyira felkészült mint most – mondta a miniszterelnök, aki szerint nyugodt ütemben sikerült felkészíteni az országot a második hullámra. “Megvannak az eszközeink és tudjuk, hogy az emberek mit akarnak. A magyarok azt kívánják, hogy az ország működőképes maradjon, és el akarják kerülni, hogy tavaszhoz hasonlóan ismét lezárják az országot” – közölte.

Nem akarunk kijárási tilalmat, nem akarunk digitális iskolát, normális életkereteket szeretnénk” – magyarázta. “Ehhez viszont az kell, hogy az emberek betartsák a kevés biztonsági intézkedést: viseljük a maszkot, ahol kell, nem kell megszegni a látogatási tilalmakat. A boltokban is maszkot kell viselni, s ha egy üzlet nem tartja be a szabályokat, akkor azt a boltot be kell zárni. Védelmi szabályokat hoztunk, ezeket a szabályokat a többi ember érdekében is be kell tartani és az emberek joggal várják el, hogy akár a rendőrség tartassa be az előírásokat” – magyarázta. Hangsúlyozta, a nemzeti konzultációból is kiderült, hogy az emberek nem akarják bezárni az iskolákat, így most az lesz, hogy egyes osztályokat zárnak be, azokat, ahol megjelenik a vírus. Orbán Viktor szerint tavasszal azért zárták be az oktatási intézményeket, mert akkor még nem lehet tudni, mekkora kárt okoz a koronavírus.

“Egészen addig, amíg a halálozási számok nem emelkednek, addig fel sem merül a gondolat, hogy az iskolákat korlátozni kell” – mondta. “A döntéseink iránya egyértelmű, az országnak működnie kell” – tette hozzá. Elmondta, nagyon fontos, hogy az idős emberek és a krónikus betegségben szenvedők ne betegedjenek meg. “A járványügyi szolgálat folyamatosan figyeli, mi történik, ha szükséges lesz, további korlátozásokat vezetnek be” – mondta. Megismételte, hogy az egészségügy felkészült, vannak orvosok, és van tízezer kórházi ágy. “Az egészségügy tavasszal is állta a próbát és azóta tovább erősödtünk” – hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogy a kormány betartotta azt az ígéretét, amely szerint amennyi munkahelyet megszüntetett a járvány, annyi újat fognak teremteni. “Az egyetlen szektor, ami rossz helyzetben van, az a budapesti turizmus, a külföldiekre alapozott idegenforgalom beszakadt. A turizmus szerintem 2021-ben sem tér vissza a normális kerékvágásba” – jósolta. Orbán Viktor fontos feladatnak nevezte a családok életszínvonalának a megőrzését is, majd hangsúlyozta, Budapestnek van szabadon felhasználható százmilliárd forintja, ezt a fővárosiak megsegítésére kellene fordítania.

Orbán szerint a döntéseket úgy kell meghozni, hogy a szakembereket meghallgatjuk és az ő véleményükből alkotjuk meg a döntéseinket. “Most a legfontosabb az azonnali reagálás. Minden héten 2-3-szor találkozom az Operatív Törzzsel” – fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ
FONTOS HÍR: módosul a KRESZ, több millió magyart érint a változás – ERRŐL JOBB HA TUDSZ:

A Magyarországot ért külföldi vádakkal kapcsolatban – különösen a német kritikákkal kapcsolatban – azt mondta: “Nagy ország, nagy arc”. Szerinte Magyarország a jogállamiságot és a médiahelyzetet tekintve is jobb állapotban van, mínt a bíráló országok. Orbán szerint a nyugati államok behívják a migránsokat és nyílt társadalmat építenek. “Mi nem, mi nem akarunk migránsokat és meg akarjuk őrizni a keresztény Magyarország hagyományait” – magyarázta, és hozzátette, mindekinek joga van úgy élni, ahogyan akar.

KAPCSOLÓDÓ
NINCS KEGYELEM! 180 ezer forintra büntettek egy hajléktalant, mert megszegte a kijárási tilalmat

Orbán Viktor a délelőtt folyamán részt vett az Operatív Törzs ülésén, s bejelentette: október 1-től kötelező lesz az iskolába való belépés előtt hőmérsékletvizsgálatot végezni. Azt is elmondta, hogy Magyarországon jelenleg több mint tízezer szabad kórházi ágy van. Az Operatív Törzs tagjaival folytatott tárgyalás után a kormányfő a gazdasági élet szereplőivel találkozott.

Egy korábbi nyilatkozatában Orbán Viktor azt mondta, a koronavírus-járvány második hullámában az a fő cél, hogy Magyarország működőképes maradjon. „Nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, ez nem elég, hanem eközben fenn kell tartani az országok és a gazdaságok működőképességét” – mondta. Orbán szerint a nyugati államok behívják a migránsokat és színes világot akarnak. “Mi nem, és nekünk jogunk van úgy élni, ahogy akarunk. Nem akarunk migránsokat, nem akarunk nyílt társdalmat, meg akarjuk őrizni a keresztény hagyományokat” – magyarázta, és hozzátette, szerinte a jövőben még nagyobb lesz a különbség a NYugat és Közép-Európa között.

Szombat reggelre 916 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 11 825 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!