COVID HADITERV: Orbán Viktor bejelentette, hogy lesz-e szigorítás

Ahogy már megszokhattuk, Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt, ahol elsősorban a járványhelyzet alakulásáról és az ezzel kapcsolatos történésekről beszélt.

A miniszterelnök elmondta: a nemzeti konzultáció eredményei alapján leszűrhető, hogy az emberek nem akarják, hogy a második hullám miatt ismét lebénuljon az ország. “Az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön” – fogalmazott. Kitért arra is, hogy most is leginkább az idősek vannak veszélyben. A Kamaraerdei úti idősek otthonában regisztrált fertőzésekkel kapcsán hangsúlyozta, hogy az intézmény a fővároshoz tartozik, szerinte „szép dolog” persze, hogy Karácsony Gergely levelet ír neki, de a főpolgármester inkább „végezze a feladatát” és ne politikai célokra használja a helyzetet. “Kellő komolyságot kérek” – fogalmazott Orbán.

A kormányfő azt is elmondta, hogy az idősek védelme mellett a működőképesség megőrzésére törekszenek a járvány második hulláma alatt. Látja, hogy nagy a bizonytalanság, de nem kell attól tartani, hogy olyan szigorú korlátozások lépnek életbe, mint tavasszal, ilyesmire nem készülnek. “A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem hogy megvédjük Magyarország működőképességét” – fogalmazott. Azt is hozzátette: nem lesznek általános iskolabezárások, ha egy-egy intézményben felbukkan a vírus, azt helyileg kezelik majd.

(A legfrissebb hírek itt)

A miniszterelnök szerint a kötelező maszkhasználatot továbbra is komolyan kell venni, amit ha muszáj, ki fognak terjeszteni. Ha szükséges, a rendőrség bevonásával érvényesítik az idősek otthonaiban és a kórházakban a látogatási tilalmat. Kiemelte azt is, hogy most kevesebb korlátozás van, mint a járvány első hullámánál, ezeket viszont szigorúan be kell tartatnia mindenkinek.

betöltés...

Orbán azt mondja, elrendelték az iskolákban a belépés előtti lázmérést, továbbá minden önként jelentkező ingyen kap influenzaoltást. A teszteket rövid időn belül hatósági árassá teszik, amire felkérte Kásler Miklóst.

Azt is hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak van haditerve a gazdaságvédelemre, amit gyakorlati lépésekre bontanak – a következő napokban ennek kapcsán több bejelentés is várható, több döntést a közösségi médiában tesznek közzé majd.

“Visszaállok Facebook-huszárnak” – fogalmazott.

Arra is kitért, hogy a külföldiekre épülő turizmus miatt Budapest most gondban van, de szerinte Tarlós István 100 milliárd forintot takarított meg, amiből a főváros finanszírozhatja bajba jutott gazdasági szereplőket.

(24.hu)

betöltés...