Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

NINCS MESE: Vissza kell hozni az idősek vásárlási idősávját

A tanárokat pedig érdemes lenne államilag kötelezően tesztelni.

Horvátországból hoztuk be nyáron a koronavírust, ami Magyarországon a közösségi térben, nagy csoportosulások során terjedt – mondta hétfőn Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában.

Most nagy számban a fiatalok fertőződtek meg, akik át tudják adni a vírust az időseknek, és ha ez megtörténik, akkor egy nem elég hatékony védekezés esetén a halálozás is megnőhet – tette hozzá.

Merkely Béla kifejtette: megfontolásra érdemes lenne államilag szűrni a magas rizikójú embereket, beleértve a tanárokat is.

KAPCSOLÓDÓ
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sári anyukája, Zsédely Mária koronavírus miatt ma elhunyt..Sárika nagymamájáért az intenzíven küzdenek..

(A pedagógusok teszteléséről korábban a Kásler Miklós vezette EMMI azt közölte: szerintük értelmetlen.)

Merkely professzor az idősek biztonsága érdekében – hogy minimalizálják a találkozást a fiatalokkal – visszahozná a vásárlási idősávot és betiltaná az éjszakai bulikat.

Zárt helyen elrendelné a kötelező maszkhasználatot is: egyes számítások szerint ha egy populáció 80 százaléka hord maszkot, a fertőzés aránya nem tud nőni, és szép lassan visszaszorul.

“Nagyon fegyelmezett együttműködéssel az ország bezárása nélkül is vissza lehetne szorítani a járványt”

– jelentette ki.

Merkely szerint két hónap múlva lehet vakcina a koronavírus ellen, már csak az a kérdés, hogy kinek és mikor lesz elérhető.

KAPCSOLÓDÓ
15 évig nem járt dolgozni, de kapta a fizetését - most bukott le!

Ő először a kórokozónak leginkább kitetteket oltatná be – az egészségügyben és szociális ellátórendszerben dolgozókat és a tanárokat, valamint az idős, krónikus betegeket. Hangsúlyozta, ez csak az elgondolása, a végrehajtás nem az ő feladata lesz.

Arról is beszélt az SE rektora, hogy ezt a vírust egyszer lehet elkapni, így azok a hírek, amelyek szerint van, akit kétszer is megfertőzött, a szabályt erősítő kivétel kategóriába tartoznak.

(Infostart / hvg.hu) forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!