Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Jó hírt kapnak a nyugdíjasok: nagyot nőnek a szorzók

A 2021-ben nyugdíjat igénylőknek – a koronavírus-járvány okozta riadalom ellenére – egyre kevésbé kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó átlagkeresetük összegét – írja Farkas András nyugdíjszakértő.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó szorzóval kell kiszámítani, így lehet azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

 

A 2020-as nyugdíjigénylésnél a 2018-as és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2019-es (minden eddiginél magasabb) kereseti szintjéhez igazítani a 2020. márciusában kiadott kormányrendeletben megjelent, minden eddiginél kedvezőbb valorizációs szorzók révén. 2021-es nyugdíjigénylésnél viszont a 2019-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2020-as (éves szinten még nyilván nem ismert) kereseti szinthez igazítani a 2021. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén – olvasható a nyugdijguru.hu-n.

KAPCSOLÓDÓ
1 perce érkezett! Óriási balhé készülődik Budapesten - hatalmas tüntetésre számítanak - ERRŐL JOBB HA TE IS TUDSZ:

Mivel a bérek emelkedtek, jövőre is folytatódhat az a trend, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. (Ez a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes!).

A 2020-ban alkalmazandó valorizációs szorzók 11,4 százalékkal magasabbak, mint a 2019-es nyugdíjmegállapításnál alkalmazottak, és 40 százalékkal magasabbak, mint például a 2017-es megállapítás szorzói voltak.

KAPCSOLÓDÓ
MASZKOT FEL! Újra kell a maszk, mivel az oltottak is terjeszthetik a delta variánst

2021-ben az igényelheti a nyugdíját, aki:

  • betölti a 64 év 183 napos nyugdíjkorhatárát, vagyis 1956. második félévében született, továbbá
  • jövőre szerzi meg a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges legalább 40 évi jogosító időt, és
  • aki már korábban teljesítette a nyugdíj feltételeit, de a nyugdíja megállapítását még nem kérte.
Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!