Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Rejtélyes magokat küldenek véletlenszerűen Kínából – ha ön is kapna ne ültesse el!

 

Július végén indult a kínai vetőmagok kálváriája, miután 50 amerikai államban is figyelmeztetést adtak ki amiatt, hogy ismeretlenek vetőmagokat postáztak több ember címére, a borítékok szerint Kínából. A címzettek állították, hogy eszük ágában sem volt Kínából rendelni bármit, nemhogy vetőmagot, és fogalmuk sincs, miért pont ők kapták a csomagokat. Az összeesküvés-elméletek rajongói azonnal megalkották a saját magyarázatukat, és azóta is újabb verziók születnek, míg a vetőmagcsomagok mostanra már Ausztráliában is megjelentek, és még mindig nem tudni, hogy ki küldi őket és miért. Sokaknak az sem egyértelmű, hogy milyen növény fejlődik ki a magokból.

A kínaiak már a spájzban vannak

A kéretlen csomagokról annyit tudott meg az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma, hogy azokat Kínában adták fel. Nemcsak látszólag véletlenül kiválasztott amerikai állampolgárok, de kanadai lakosok is kaptak, sőt Tajvanba is érkeztek küldemények. A szakemberek nem győzték hangsúlyozni, hogy az emberek legyenek úrrá a kíváncsiságukon, és ne ültessék el a magokat, mivel lehet, hogy ezzel jó időre tönkreteszik a termőtalajt, invazív fajok és kártevők jelenhetnek meg, növényeket veszélyeztető betegségeket hordozhatnak magukban, és mezőgazdasági válság lehet a vége.

Ez a figyelmeztetés elegendő volt az összeesküvés-elméletek gyártóinak, akik azonnal összerakták az egyértelmű képet: a Kínából érkezett vetőmagok és a minisztériumi figyelmeztetés egyenlő azzal, hogy a kínai titkosszolgálat vagy egyéb meg nem nevezett, de Kínához köthető entitások így akarják kiirtani vagy megbetegíteni az Egyesült Államok polgárait. Másrészt így üzennek, hogy elhintették a magvaikat az országban, megvetették a lábukat, és mindenhol ott vannak. De olyan elmélettel is lehet találkozni, hogy ezek a növények és a terméseik hosszú távon vagy manipulálják vagy megölik az embereket.

Rejtélyes tökgyümölcs

A legtöbben betartották a szakértők kérését, voltak azonban, aki külön kis magaságyásban vagy balkonládában elültették a magokat. A Sun cikkében például egy arkansas-i férfi mesélt arról, hogy a magokból egy titokzatos, sárga virágú növény nőtt ki, aztán pedig egy megmagyarázhatatlan külsejű fehér gyümölcs – holott annyi történt, hogy a tökmagnak kinéző magokból szépen lassan tökpalánta, majd tök fejlődött.

Az ausztrál hatóságok is megnézték, hogy milyen magokról van szó. Az országba nemcsak Kínából, de Tajvanról és Malajziából is érkezett mustármag, káposzta vagy leander, ezért egy ideje nemcsak röntgent, de erre képzett kutyákat is bevetnek, hogy kiszűrjék a gyanús magokat. Ők sem állítják, hogy a magok egészen biztosan katasztrofális hatást gyakorolnának a termőföldre, és azt sem, hogy emberekre veszélyes kórságokat terjesztenének a kifejlett gyümölcsök és zöldségek. De azért óvatosságra intenek, és azt kérik, hogy aki kapott ilyen magokat, inkább zárja vissza a csomagot, és mosson alaposan kezet – az mostanában úgy is különösen ajánlott.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Kiderültek a dolgok! Nincsenek jó híreink, a vírus továbbra is sakkban tartja az országot! ERRŐL TUDNOD KELL:

Az amerikai hatóságok eddig 14 különböző magtípust azonosítottak, amik között gyomnövények, dísznövények, gyümölcsök és zöldségek is szerepeltek. Ezek szerint a kínaiak hibiszkuszt, zsályát, levendulát, mentát, hajnalkát, rózsát, káposztát és mustárt küldtek legnagyobb számban az Egyesült Államokba, de még nem azonosítottak minden egyes vetőmagot, ami az elmúlt hónapokban kéretlenül az országba érkezett.

Bár itthonról nem jelentették, hogy tömegesen érkeznének Kínából kéretlen vetőmagok, korábbi cikkünkben a Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is arra figyelmeztetett, hogy nem jó ötlet kínai magokkal kísérletezni.

A külföldi vetőmagok esetében a fajtaazonosságon túl az ismeretlen károsítók behurcolása is jelentős kockázatot jelent, mivel ezek akár a honos növényeinkre is ártalmasak lehetnek

– mondták akkor a megkeresésünkre.

De akkor mi értelme ennek az egésznek?

A rejtélyes magküldözgetés valószínűleg egy átverés része. Nem ritka, hogy valakihez olyan csomag érkezik, amit nem rendelt, és a feladó sem ismert, vagy csak annyit tudni, hogy az Amazontól küldte valamilyen eladó, de hogy ki, azt nem. Az ilyen átveréstípus angol neve az, hogy “brushing scam” és az Egyesült Államokban egyáltalán nem ritka az előfordulása. A lényege, hogy az eladók kéretlen csomagokat küldenek véletlenszerű címekre, majd hamis értékelésekben éltetik a saját boltjukat. A legtöbb webáruház, mint például az Amazon is, nagyon igyekszik figyelni arra, hogy az értékelések mögött legyen valós teljesítés.

De nem túl tisztességes kereskedők így is megtalálják a kiskapukat.

Leadják a rendelést az amerikai vagy ausztrál címzettek nevében, és a rendszer ezt úgy veszi, mintha tényleg történt volna rendelés. Általában pénzmozgás is történik, hiszen mivel saját maguktól rendelnek, a pénz is visszakerül hozzájuk. Aztán mint egy jó kereskedő, fel is adják a csomagot. Azt persze nem nézi a rendszer, hogy abban aranykarkötő, okostelefon vagy vetőmag van-e, a csomag az csomag. Azért jó választás a mag, mert olcsó, kicsi a súlya, de mégis valami, vagyis a vámon sem küldik vissza azonnal. Ennyi erővel küldhetnének akár egy adag hajgumit is a gyanútlan címzetteknek – persze lehet, hogy küldenek is, csak az nem kelt ekkora feltűnést. Általában egyébként pingponglabdát, illetve mostanában maszkot szoktak küldeni, mert ezek könnyűek, tehát olcsó a szállításuk.

Most azért kaphattak a vetőmagok ennyire nagy nyilvánosságot, mert érthető módon sokan bepánikoltak, és értesítették a hatóságokat, mert nem tudták eldönteni, hogy tényleg bazsalikommagot kaptak-e postán a kínaiaktól, vagy valami titokzatos biológiai fegyvert, ami már akkor is veszélyes, ha csak ránéz az ember.

KAPCSOLÓDÓ
Hatalmas a baj!Rettentő sokan haltak meg!1 perce jött az ijesztő adat! MA REGGELRE ISZONYATOS SZÁMÚ ÚJ FERTŐZÖTT LETT, más szomorú dolog is történt az éjjel! Mi történt???

Veszélyben a személyes adataink

Amint a gyanútlan vásárlók megkapják a megrendelést, a csalók hamis értékeléseket írnak a nevükben, a webáruház rendszere pedig úgy veszi, hogy minden a legnagyobb rendben történt. De a valóságban nem is az a legnagyobb baj, hogy negatív értékelések kerülnek fel egy webáruházba. Ez is bosszantó ugyan, amikor az ember azt látja, hogy egy két hete regisztrált eladónak máris több ezer pozitív visszajelzése van, vagy soha nem hallott márkákról lelkendezik több ezer ember, és alig van valaki, aki elégedetlen lenne.

Az igazi baj azonban az, hogy létező nevek és hozzájuk tartozó létező címek kerültek valahogy idegenek kezébe, a világ másik végén.

Valószínűleg ezzel együtt a telefonszámuk is megvan, ugyanis ilyen adatok csak valamilyen korábbi rendelés miatt szivároghattak ki, és nem a telefonkönyvből nézték ki az adatokat a csalók. Ha pedig egyszer ezek az érzékeny adatok kiszivárogtak, akkor minden bizonnyal nem egy, hanem több csaló céghez is eljutottak, akik közül nem mindegyiknek a kamuértékelések gyártása tartozik a fő profiljába.

A legtöbb, amit tehet ilyenkor az ember, hogy értesíti a webáruházat. Már ha egyáltalán annyit ki lehet deríteni, hogy például az amazonos értékeléseket szerették volna így felpörgetni az adott csomag küldői. Az áruháznál majd intézik a továbbiakban az ügyet, de azon nem fognak tudni segíteni, hogy a név és a lakcím ismeretlenekhez került. Érdemes megváltoztatni a jelszavakat is, hiszen lehet, hogy az adatokkal ezek is kiszivárogtak; és nem árt átnézni a számlakivonatokat is, hátha azon is felbukkan néhány olyan vásárlás, amiből kiderül, hogy illetéktelenek hozzáfértek a számlaadatokhoz is.

Az átverés mindenesetre logikusabb magyarázatnak tűnik a rejtélyes vetőmagokra, mint hogy megjelent az agroterrorizmus, és a támadük gyanútlan hobbikertészekkel végeztetik el a piszkos munkát.

Ugyanakkor a kínai kormány biológiai fegyverként küldött vetőmagjainak elmélete már a politikát is elérte. James Comer, Kentucky állam republikánus kormányzója például levélben sürgette a hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra, ha a kínai kormány szeretné így tönkretenni az amerikai mezőgazdaságot. A szakemberek sem tartják valószínűnek a bioterrorista verziót, de továbbra is hangsúlyozzák, hogy valóban komoly károkat okozhat, ha kórokozók, baktériumok vagy gombák érkeznek a magokkal, és azokat valaki elülteti – akkor is, ha az ismeretlen feladó célja csak az értékelések felpörgetése volt.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!