Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Második hullám: Ezek az új szabályok – megjelent a kormányrendelet

Szeptember 1-től visszaállnak a határátlépési korlátozások, amelyek értelmében külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére, illetve a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak két hétre karanténba kell vonulniuk. Ez alól kizárólag akkor mentesülnek, ha be tudnak mutatni két, maximum két nap eltéréssel készült koronavírustesztet, amelynek negatív az eredménye.

Vasárnap délután megjelent a határátlépésről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben, ami világosabbá tette az intézkedéseket. A kormányrendelet szerint csak azon külföldi állampolgárok léphetnek be Magyarország területére szeptember 1-től:

 • akiknek állandó vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van – ez a családtagokra is vonatkozik ebben az esetben-,
 • akik sportolók vagy sportszakemberek, de hazánkban dolgoznak,
 • akik hivatalos látogatáson vannak,
 • akik szállítmányt hoznak Magyarországra és teherforgalmat bonyolítanak le,
 • akik tudják azt igazolni, hogy nem kapták el a koronavírust az elmúlt fél évben.

Ahogy a kormányrendeletben olvasható, kötelező egészségügyi vizsgálaton eshetnek át a a külföldről hazatérő magyarok – vagy akár külföldön élő családtagjaik is – és ha bebizonyosodik, hogy elkapták a fertőzést, akkor házi vagy kórházi karanténba kell vonulniuk. Ha azonban kiderül, hogy nem koronavírusosak, akkor két hétre otthonukban kell maradniuk. Viszont arra lehetőségük van, hogy hazatérésük után öt napon belül bemutassanak két, itthon elvégeztetett, negatív koronavírustesztet két nap különbséggel, így mentesülnek a karantén alól.

KAPCSOLÓDÓ
Lapkasajttal adták a sajtos-tejfölös lángost a Csepeli strand büféjében – a vendéglátás nyári mélyrepülése így elkezdődni látszik

A rendőrök azonban felmentést adhatnak a belépési tilalom alól azoknak:

 • akiknek mindenképp szükséges a jelenlétük Magyarországon folyó hatósági eljárásukhoz,
 • akik kormányzati szerv igazolásával rendelkeznek, mivel üzleti tevékenységet végeznek,
 • akik Magyarországon tanuló diákok,
 • akik fuvaroznak és munkavégzési helyüket csak így tudják megközelíteni,
 • akik egy családi rendezvényre hivatalosak (például esküvő, temetés vagy keresztelő),
 • akik sport-, kulturális vagy egyházi eseményen szeretnének részt venni,
 • akiknek rokonukat kell ápolniuk itthon,
 • vagy van más méltányolható ok a belépésre.

Akinek egyéb oka van a Magyarországra való belépésre, annak kérelmet kell benyújtania angol nyelven vagy pedig ügyvéden keresztül.

Az ingázókra is külön szabályok vonatkoznak, amelyek szerint a külügyminiszter által meghatározott szomszédos országok lakosai és az ott élő magyarok beléphetnek Magyarország területére maximum 24 órára a határtól számított 30 kilométeren belülre. Ezzel együtt a magyarok, akik itthon laknak a határtól számított 30 kilométeren belül, szintén visszatérhetnek külföldről, ha maximum egy napot töltöttek ott és nem léptek túl a 30 kilométeres távolságon.

KAPCSOLÓDÓ
Belehalt a bánatba egy hattyú, miután fiatalok téglával törték össze a tojásait

Ugyanakkor szabályok vonatkoznak azon külföldi sportolókra is, akik egy magyarországi sportesemény miatt érkeznek hazánkba. Nekik az érkezésük előtt öt nappal két, maximum két nap eltéréssel készült, negatív koronavírustesztet kell bemutatniuk magyarul vagy angolul. Mindezek mellett az UEFA szabályaihoz mérten azt is elfogadják, ha egy külföldi sportoló egy, maximum három nappal ezelőtt elvégeztetett koronavírusteszt negatív eredményét mutatja be.

A magyar sportolóknak – akik külföldről térnek haza – két, maximum egy nap különbséggel készült negatív koronavírustesztet kell bemutatniuk ahhoz, hogy ne kelljen karanténban maradniuk. De egyébként a karantén alatt is közlekedhetnek az otthonuk és a sporttevékenység helye között. Azt viszont, hogy hogy oldják meg a közlekedést, a sportszervezet feladata biztosítani.

A bizonyítottan koronavírusosakkal érintkező személyeknek eddig szintén karanténba kellett vonulniuk két hétre, azonban a rendelet szerint mentesülhetnek ez alól, ha be tudnak mutatni két, maximum két nap eltéréssel készült negatív koronavírustesztet. Fontos továbbá az is, hogy az első tesztet csak négy nappal a fertőzött személlyel való találkozás után végezhetik el.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!