Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

33-an haltak meg a siófoki vonatbalesetben – Megszólalt a mozdonyvezető!

Szabadisóstó — Amikor Kiss Ferenc (67) nyugdíjas mozdonyvezető izomtrikóban végigballag a balatonberényi Táncsics utcán, minden lépésnél megállítják a helyiek, megveregetik a vállát, beszélgetni akarnak vele.

Ő pedig csillogó szemmel meséli, hogy 15 és fél kilós harcsát fogott a Balatonban, vagy tüzet oltott a határban. Meg polgárőr társaival rablóbandát fogott, sőt gyilkosokat, akik egy idős házaspárt öltek meg valahol az alföldi tanyavilágban. Ferenc élete sosem volt unalmas, akkor sem, amikor mozdonyvezetőként gyorsvonattal száguldott Budapestről Siófokra és vissza. Azonban van egy kereszt, amit 17 éve cipel, és nagyon szabadulna tőle.

– Sosem felejtem el a napot, 2003. május 8-án a siófoki gyorsvonattal a sóstói kereszteződés felé robogtam, amikor a tilos jelzés ellenére átment előttem egy német turistabusz – idézte fel a Blikknek minden idők legsúlyosabb vonatbalesetének pillanatait a nyugdíjas mozdonyvezető.

KAPCSOLÓDÓ
Kiderült:Ennyi lesz a büntetés, ha valaki védettségi igazolvány nélkül ül be moziba vagy egy étterembe!

– Vészfékeztem, láttam a buszsofőr rémült tekintetét, szemében a felismerést, hogy tudja: elrontotta. De semmit nem tehettem, rohantam hátra, elbújtam, aztán ütköztünk.

Az autóbuszban ülő 38 emberből 33 meghalt. A túlélők között volt a magyar idegenvezető.

Kiss Ferenc sokáig járt pszichiáterhez, végül nyugdíjazták.

A gyorsvonat gyakorlatilag átgázolt a turistabuszon. 33 ember vesztette életét A gyorsvonat gyakorlatilag átgázolt a turistabuszon. 33 ember vesztette életét

– Hivatalosan soha többet nem vezettem vonatot. Azonban egy évvel a tragédia után Budapestről egy kollégám a mozdonyával hazavitt. Ugyanolyan V43-as Szili becenevű mozdony húzta a vonatot, mint amit én vezettem hosszú évekig. Lepsénynél a kollégám szólt, hogy éhes, enne egy picit, vezessem én a gépet. Közeledtem ugyanahhoz a szabadisóstói átjáróhoz, ahol előző évben balesetet szenvedtem. Bekapcsoltam a hangjelzést, majd az izgalom legkisebb jele nélkül átrobogtam a kereszteződésen. Azóta nem szálltam fel mozdonyra, és nem is hiányzik.

KAPCSOLÓDÓ
A Várkonyi-Mészáros családi otthon olyan mint egy mesebeli palota: Liftek, medencék, tó- CSAK A GYEREKSZOBA 130 négyzetméter! ELKÉPESZTŐ:

Kiss Ferenc, ha épp nem a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület parancsnokaként, akkor a balatonberényi polgárőrség elnökeként vigyáz a rendre. Büszkén mutatja a fészerben a hordókat, cseresznyepálinka és körtepálinka érlelődik bennük. Végigvezet a szépen művelt szőlőn, a sorok között málnabokrok bújnak meg.

– Elengedtem már azt a tragédiát, ha évforduló közeleg, akkor sem gondolok rá – mondta búcsúzóul Ferenc.

A tragédia után sokáig pszichiáterhez járt, végül nyugdíjazták a mozdonyvezetőt A tragédia után sokáig pszichiáterhez járt, végül nyugdíjazták a mozdonyvezetőt

– Sajnálom az áldozatokat, bár tudom, hogy én mindent megtettem, amit emberileg lehetett. A feleségemnek hála, megtaláltam a lelki békémet, ennél többet nem is kívánhatok az élettől.

Több baleset is történt

Az ugyanebben az átjáróban 1980-ban történt buszbaleset 19 halálos áldozatot követelt. A 2003-as eset után a MÁV félsorompókat helyezett üzembe az átjáróban.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!