Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Senki sem foglalkozott azzal, hogy fertőzött: torokgyulladással küldték haza a koronavírusos nőt Budapesten

Budapest — Torokgyulladással hazaküldték, végül kiderült egy budapesti, 46 éves nőről, hogy koronavírusos.

Az asszony lapunknak kétségbeesetten azt nyilatkozta, úgy érzi, sorsára hagyták őt és családját, mintha senki sem foglalkozott volna azzal igazán, hogy megfertőződött. A tesztet saját pénzén végezte el, ahogy mondta: ha ő nem jár annak a végére, hogy valóban beteg, akkor senki. Történetét azért osztotta meg, hogy rávilágítson a rendszer alapvető hibáira. Cs. kálváriája augusztus másodikán, egy torokfájással kezdődött.

– Rázott a hideg, a fejem is zsongott egész nap. Csak szimpla rosszullétnek hittük, aztán pár nap múlva eltűnt a szag- és ízérzékelésem is épp úgy, ahogyan a lányomnak. Végül a férjem is belázasodott – kezdte az asszony, aki azt kérte, teljes nevét ne írjuk le. Bár enyhe tünetei voltak, a biztonság kedvéért jelentkezett a háziorvosnál.

– Torokgyulladással diagnosztizált a helyettesítő orvos, majd hazaküldött azzal, hogy szedjek B-vitamint – folytatta.

A nő azonban sejtette, hogy itt többről van szó.

– Egy ápolónőként dolgozó ismerősömmel beszéltem, ő azt mondta, azonnal csináltassak PCR-tesztet még akkor is, ha több mint 30 ezer forintba kerül. Így is tettem – folytatta történetét a nő.

KAPCSOLÓDÓ
A betegsége miatt elfordultak a barátai Kulka Jánostól

A klinika asszisztense egy nappal később remegő hanggal hívta fel, majd a telefonban közölte: az eredmény pozitív. Cs. sejtette, hogy koronavírusos, de azt nem, hogy ezzel egy útvesztőbe is kerül. – A járványügy két nap után keresett fel. Megkérdezték, hol jártam, mit csináltam és kivel találkoztam. Végül önkéntes karanténba kerültem. Azt mondták, ha ez lejár, mehetek az utamra, de én nem vagyok ennyire nyugodt. Szerettem volna elérni, hogy mielőtt utcára megyek, kapjak egy újabb tesztet, hiszen masszőrként dolgozom, nap mint nap emberekkel foglalkozom. Úgy tűnik, ezt is nekem kell elvégeznem – árulta el Cs., aki állampolgári kötelességének érzi, hogy addig ne álljon munkába, míg két negatív tesztet nem produkál. – Összesen 110 ezer forintba fog fájni a tesztelés, ami vicc. A családunkkal nem jártunk külföldön, hordtuk a maszkot, becsületesen betartottuk a biztonságos távolságot másoktól. Fogalmunk sincs, hol fertőződhettünk meg, de most már nem is ez a kérdés. Szerencsére senki nem halt meg és kórházba se kerültünk, egyszerűen csak döbbenetes, mennyire magamra voltam utalva. Egyvalami jár már csak a fejemben: valóban nem vagyunk egyedül?

KAPCSOLÓDÓ
Sebestyén Balázs és felesége az örökbefogadás mellett döntött

Ezt tegyük, ha tünetünk van

A hivatalos tájékoztató oldal szerint a következő lépéseket kell betartani, ha valaki a koronavírus tüneteit tapasztalja magán:

1. Telefonon keresse fel háziorvosát, aki kikérdezi önt.

2. Ha felmerült a koronavírus gyanúja és a tünetei enyhék, nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, tehát nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül.

3. A háziorvos értesíti a mentőszolgálatot a légúti mintavétel céljából. Ennek eredményéről az orvos értesíti.

4. Súlyos tünetek esetén a mentő kórházba szállítja az érintetteket.

Enyhe esetben otthon marad, ha nagy a baj, kórházba kerül

A: Ha a tünetei enyhék, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, tehát nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) mintavétel céljából. Ennek eredményéről a háziorvos értesíti önt.

B: Ha a tünetei súlyosak, akkor a mentő kórházba szállítja. Ott minden szükséges vizsgálatot elvégeznek. Amennyiben a laboreredmény megerősíti, hogy ön koronavírussal fertőzött, akkor kórházi megfigyelés alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

forrás: blikk

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!