Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Hatalmasat zuhant a magyar gazdaság – 13,6 százalékos a visszaesés

Magyarország bruttó hazai terméke 2020 második negyedévében 13,6 százalékkal csökkent. De a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint is 13,5 százalékkal rosszabb az eredmény az előző év azonos időszakához képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közléséből.

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására

a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett,

a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához, emelték ki. A gazdaság teljesítménye az első félévben 6,1 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint. A jelek szerint a korlátozások az év első negyedét még alig érintették.

KAPCSOLÓDÓ
Hatalmas a baj!Rettentő sokan haltak meg!1 perce jött az ijesztő adat! MA REGGELRE ISZONYATOS SZÁMÚ ÚJ FERTŐZÖTT LETT, más szomorú dolog is történt az éjjel! Mi történt???

A kormányzati szereplők korábban legfeljebb 10 százalék körüli visszaesést tartottak valószínűnek – de a Pénzügyminisztérium is 7 százaléknál “állt meg” – a vírus hatásai miatt. Azonban Varga Mihály pénzügyminiszter már április végén jelezte, nem fog menni a gyors kilábalás.

Ilyen visszaesés nem volt a 2009-es válság idején sem,

amikor 7-8 százalékos GDP-visszaesések voltak.

 

Júliusban egyébként Varga a tárca saját Heti Gazdasági Indexének (HGI) alakulására hivatkozva azt mondta, „megkezdtük a visszakapaszkodást”, a mutató ugyanis július elejére már csak mínusz 2,3 százalékon állt. Eközben egyébként míg a pénzügyminisztérium 3 százalékos recesszióval számolt a járvány miatt, az Európai Bizottságban 7 százalékos csökkenéssel.

KAPCSOLÓDÓ
ORBÁN VIKTOR RENDKÍVÜLI BEJELENTÉSE: Ez mindenkit érint! Erről jó tudni!

forrás: 168 óra

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!