Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Minszkben elszabadult a pokol az elcsalt választás után, ezrek az utcákon, összecsapások zajlanak

Több száz ember gyűlt össze Minszk belvárosában, miután a hivatalos exit poll szerint Alekszandr Lukasenko nyerte meg nagy fölénnyel a vasárnapi elnökválasztást. A rendőrök megkezdték a letartóztatásokat, az ellenzék jelöltje nem hiszi el a hivatalos adatokat. Megjöttek az első videók is a tüntetésekről, a demonstrációk más városokra is átterjedtek.

A hivatalos exit poll szerint Lukasenko a voksok 79,7 százalékát kapta, és így már az első fordulóban végleges győzelmet aratott. Az ellenzék közös jelöltjére, Szvetlana Cihanouszkajára állítólag csak a résztvevők 7 százaléka szavazott. Megszólalt a központi választási iroda vezetője, Ligyija Jermosina is, aki szerint az eddig összeszámolt voksok 82 százaléka jutott Lukansekónak. A hivatalnok felszólította a többi indulót, hogy ismerjék el vereségüket és gratuláljanak a győztesnek.

KAPCSOLÓDÓ
A férjem két és fél éve rákos beteg, negyvenhárom kemoterápiás kezelésen vett részt, minden orvos lemondott az életéről! Azt mondta ne kerüljön nyilvánosságra, én mégis azt kérem olvassátok el üzenetét!

Szvetlana Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek. “Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van” – jelentette ki a politikus.

Helyszíni  jelentések szerint Minszk belvárosában leállították a járműforgalmat, miután az ellenzékiek gyülekezni kezdtek és elfoglalták az úttest egy részét. A főtérre mintegy 15 rendőrségi teherautó érkezett, az egyik közeli sugárúton pedig összetűzés kezdődött a rohamrendőrök és az ellenzékiek között.  A rendőrségi jelenlét ellenére a tiltakozók száma növekszik. A rendőrök hangránátokkal és könnygázzal próbálják meg szétoszlatni a tömeget.Orosz források szerint más városokban is tüntetések kezdődtek, egyebek mellett Bresztben és Vityebszkben is utcára vonult az ellenzék. A rendőrök ott is megkezdték a letartóztatásokat.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Őrizetbe vette a rendőrség Fekete Dávidot

forrás: HVG

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!