Minszkben elszabadult a pokol az elcsalt választás után, ezrek az utcákon, összecsapások zajlanak

Több száz ember gyűlt össze Minszk belvárosában, miután a hivatalos exit poll szerint Alekszandr Lukasenko nyerte meg nagy fölénnyel a vasárnapi elnökválasztást. A rendőrök megkezdték a letartóztatásokat, az ellenzék jelöltje nem hiszi el a hivatalos adatokat. Megjöttek az első videók is a tüntetésekről, a demonstrációk más városokra is átterjedtek.

A hivatalos exit poll szerint Lukasenko a voksok 79,7 százalékát kapta, és így már az első fordulóban végleges győzelmet aratott. Az ellenzék közös jelöltjére, Szvetlana Cihanouszkajára állítólag csak a résztvevők 7 százaléka szavazott. Megszólalt a központi választási iroda vezetője, Ligyija Jermosina is, aki szerint az eddig összeszámolt voksok 82 százaléka jutott Lukansekónak. A hivatalnok felszólította a többi indulót, hogy ismerjék el vereségüket és gratuláljanak a győztesnek.

Szvetlana Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek. “Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van” – jelentette ki a politikus.

Helyszíni  jelentések szerint Minszk belvárosában leállították a járműforgalmat, miután az ellenzékiek gyülekezni kezdtek és elfoglalták az úttest egy részét. A főtérre mintegy 15 rendőrségi teherautó érkezett, az egyik közeli sugárúton pedig összetűzés kezdődött a rohamrendőrök és az ellenzékiek között.  A rendőrségi jelenlét ellenére a tiltakozók száma növekszik. A rendőrök hangránátokkal és könnygázzal próbálják meg szétoszlatni a tömeget.Orosz források szerint más városokban is tüntetések kezdődtek, egyebek mellett Bresztben és Vityebszkben is utcára vonult az ellenzék. A rendőrök ott is megkezdték a letartóztatásokat.

forrás: HVG

betöltés...