Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Alig egyévesen, két hét alatt vesztette el a haját, szemöldökét és szempilláját is Kíra

„Mindig az volt, hogy na majd most a doktornéni leveszi a vért, megtalálja a hibát és meggyógyít. És akkor mindig pofára esés lett a vége” – meséli az anyuka, aki már gyakorlott volt, mert Kíra egyik nővérével is ugyanez történt.
Kíráról korábban már mi is írtunk. Ő az a kislány, akinek egy mondattal boldoggá tette a napját egy ismeretlen tinilány. Kíra és a nővére éppen edzésről tartottak hazafelé, amikor szembetalálkoztak egy 16-18 év körüli lánnyal és három fiúval Esztergomban a Palkovics pad környékén. A fiúk közül az egyik azt mondta: – Nézzétek, ott egy kopasz lány. Erre a tinilány csak annyit válaszolt: – De olyan szép!

Az esetet Kíra édesanyja, Andrea osztotta meg a közösségi oldalán, remélve, hogy jelentkezik a lány, aki ezzel az egy mondattal szebbé tette Kíra napját. Arról is beszélünk majd, hogy azóta sikerült-e megtalálni a tinilányt, aki nemcsak Kírát tette boldogabbá. Andrea ugyanis azóta rengeteg üzenetet kapott, sorstársak is írtak Kírának. De sokan erőt kívántak nekik, és azt, hogy a kislány gyógyuljon meg mihamarabb.

Kíra ugyanakkor nem beteg. Bár sokan valóban azt gondolnánk először, hogy a kopaszság mögött komoly betegség állhat, Andrea azt mondja, ők ezt inkább egy állapotnak hívják.

Kíra a 35. héten ugyan, de makkegészségesen látta meg a napvilágot 9 évvel ezelőtt. 13 hónapos volt, amikor elkezdett kihullani a haja. Andrea már tapasztalt volt, ugyanis Kíra nővére, Édua ugyanekkor veszítette el a haját.

“Kírának 13 hónaposan két hét alatt teljesen elment a haja, szemöldöke, szempillája. Már gyakorlott voltam, mert a testvérénél is ugyanez történt: Édua is 13 hónapos volt, amikor kihullott a haja. Aztán két és fél évesen elkezdett neki visszanőni. Kíránál ugyancsak, ő is két és fél éves volt, amikor foltokban elkezdett visszanőni a haja”

– meséli Andrea, aki azt is hozzáteszi, hogy az orvosok egyik lány esetében sem tudtak mit mondani a történtekre.

“Küldözgettek jobbra-balra, Pécsre, Szegedre, a budapesti Heim Pál kórházba. Az orvosok azt mondták, kenjem különböző szerekkel, adjak nekik ezt, azt, de nem lett javulás, semmi. Mindig vannak felvetések, hogy mi lehet ez, de amikor a nagyobbik lány 10 éves volt, akkor minden egyes orvoshoz járás külön remény volt.

Mindig az volt, hogy na majd most a doktornéni leveszi a vért, megtalálja a hibát és meggyógyít. És akkor mindig pofára esés lett a vége, amikor visszajött az eredmény, hogy hát ebben sincs eltérés, ez a véreredmény is jó, nem lehet gyógyulás már ebből, mert minden tökéletes. A lányom pedig már azt mondta, hogy ő nem akar reménykedni többet, hogy hagyjuk, mert minden így jó, ahogy van”

– mondja Andrea.

Édua most 11 és fél éves, foltokban van haja. Ráadásul annyi, amennyivel el is tudja takarni azokat a részeket, ahol kopasz maradt. Neki nincs más tünete. Kíra jelenleg teljesen kopasz, nemrég pedig inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nála. Andrea azt mondja, nem lehet tudni, hogy ez összefügghet-e Kíra állapotával.

Arra sem találtak még magyarázatot az orvosok, hogy miért hullott ki a két kislány haja. Andreának ugyanakkor van egy sejtése, hogy mi állhat a kopaszodás mögött. Kírának és Éduának ugyanis van két féltestvére, náluk viszont ez az állapot nem jött elő.

“Nem ugyanaz az apukája a négy lánynak, kettő-kettő megosztásban vannak. Amikor Kíra és Édua fogantak, nem tudom, hogy az édesapjuk mit szedett a testépítéshez. Az orvosoknak is említettem, de nem tudnak vele mit kezdeni. Ennyi idő után már nem lehet kimutatni a szervezetükből, hogy valóban ez lehetett az ok.”

– fogalmaz Andrea. Az orvosok az édesanya megérzését máig sem erősítették meg, ennek ellenére Andrea a gyerekek apukájának azóta sem tudott megbocsátani.

“Én vagyok velük, én látom őket minden nap. És egy kislánynak gyönyörű hajkoronájának kellene lennie. Nálunk soha nem volt ez. Én haragszom, mert az édesapjuk hiúsága miatt vannak ilyen helyzetben. Még csak most kezdődik számukra az élet, a párválasztás, a barátok összeszedése. Elmegyünk valahova, akkor nehogy azt higgyék róluk, hogy rákosak, vagy fertőző betegségük van. Azért ez egy komoly kihívás, hogy tényleg boldog és kiegyensúlyozott gyermekeket tudjak nevelni”

– mondja az édesanya, aki azt is hozzáteszi, a lányok az állapotuktól függetlenül is nagyon boldog, teljes életet élnek.

Mindkét lány teli van élettel: sportolnak, Kíra néptáncol is. A 9 éves kislány azt mondja, ritkán érzékeli, hogy a kopaszsága miatt kiközösítenék az emberek. Andrea ugyanakkor elmesélte, hogy bizony volt olyan, amikor beszóltak Kírának azért, mert nincs haja. De szerencséje van, Éduával ugyanis nagyon jó a viszonyuk: a két testvér segíti, támogatja egymást. Az egyik esetnél például Édua meg is védte a húgát.

“Nekem mindkét lány érintett, így annyiból szerencsésebb vagyok, hogy ők tudják erősíteni egymást. Alapból is jó testvérek, és ez a betegség azt gondolom, hogy kihozta belőlük azt is, hogy megvédjék egymást. Volt már rá példa, hogy egy kislány, akinek az anyukája is abban lelte az örömét, hogy mindig mindenkit bántott, beszólt Kírának.

Ez az eset 3-4 éve történt, akkor Kíra még nem volt teljesen kopasz, viszont neki nagyon szőke az eredeti haja, látványos volt az, hogy vannak foltjai. A kislány pedig azt mondta rá, hogy kopasz. A testvére, aki két és fél évvel idősebb, nagyon mérges lett, így nem késlekedett és visszavágott a kislánynak, hogy ‘Igen, ő kopasz, te meg kövér vagy!’ Holott én soha nem tanítottam őket a veszekedésre, sőt, mindig azt mondtam nekik, hogy inkább kerüljék el a konfliktust, nem érdemes beleállni”

– meséli Andrea.

Ahogy hallgattam az édesanyát, akinek két kislánya is elveszítette a haját, egy szó jutott eszembe a legtöbbször: erő. Nemcsak Andreában van hatalmas erő, de ebben a két csodálatos kislányban is, akik elfogadták magukat úgy, ahogy vannak. Akik még a szilveszteri bulin sem vesznek bohókás parókát, még egy fénykép erejéig sem. Akik ezzel az erővel másoknak is rengeteget segítettek. A cikk elején említett történettel, azzal, hogy Kíra felvállalta a kopaszságát egy poszt miatt, hogy megtalálhassák a lányt, aki boldogabbá tette a napját, sokat segített a sorstársainak is. Andrea elcsukló hangon kezdte olvasni nekem az üzeneteket, amiket Kírának küldtek.

“Nagyon sok olyan üzenetet kaptunk, amiben megköszönték, hogy Kíra felvállalta ezt az állapotot. Volt olyan, aki így vette le a parókáját. De a legfontosabb talán ebben az egészben az, hogy sokakhoz eljutott: ha meglátnak egy kopasz embert az utcán, nem biztos, hogy azt kell gondolni róla, hogy beteg. És nem biztos, hogy sajnálkozó szemekre van szüksége, egy mosoly néha sokkal többet ad, mint a sajnálkozás”

– fogalmaz Andrea, aki maga is meglepődött azon, mennyire pozitív üzenete lett a posztjának. Igaz, az eredeti célját egyelőre nem sikerült elérnie, a tinilány ugyanis egyelőre nem jelentkezett nála.

A hasonló sorsú emberek egyébként létrehoztak egy csoportot is Magyar Alopecia Areata Közösség néven, ahová minden érintett embert sok szeretettel várnak. Hiszen a csoport tagjai egymásnak is rengetegek segítenek a saját történeteikkel.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!