Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Innen indulhat a következő világjárvány, és csak magunkat okolhatjuk érte

Az utóbbi hónapokban minden eddiginél magasabb fokozatra kapcsolt az erdőirtás Brazíliában, az Amazonas-medencében. A helyzet nem csak azért nyomasztó, mert ezzel gyors pusztulásra vannak ítélve a “Föld tüdejének” is nevezett esőerdők, amelyek számos állat és növényfaj számára biztosítanak életteret, hanem szakértők szerint a következő nagy világjárványnak is megágyazhat.

Tavaly augusztusban az egész világot megrázta, amikor többségében emberek által indított erdőtüzek pusztítottak az Amazonas-medencében. Az okok a mezőgazdasági területek bővítésében keresendők, és bár korábban a brazil kormányzat igyekezett féken tartani, tiltani az erdőpusztítást, Jair Bolsonaro brazil elnök hivatalba lépése után elengedte a gyeplőt.

KAPCSOLÓDÓ
Túl későn hívta a mentőket a koronavírusban elhunyt 23 éves kiskunhalasi világbajnok

A helyzet egyébként mostanra olyannyira rossz, hogy május 7-én még a korábban gazdákkal egyetértő Bolsonaro is felhatalmazást adott a hadsereg bevetésére Amazóniában az erdőtüzek és az erdőirtások ellen. A rendelet Amazónia kilenc államára vonatkozik, valamint a természetvédelmi területekre és az indián törzsek lakhelyére.

Az eszetlen pusztítás azonban nem csak a növény- és állatvilágnak, vagy klímavédelmi szempontokból veszélyes: jelentősen növeli a kockázatát annak is, hogy elindítson egy újabb világjárványt.

Az erdőirtások nyomán ugyanis az emberlakta területek egyre inkább összeérnek az esőerdőkben élő vadállatok élőhelyével, ahol magas a kockázata annak, hogy az ide költözők zoonótikus betegségeket, vagyis állatról emberre terjedő fertőzéseket kapjanak elhívta fel rá a figyelmet David Lapola, brazil ökológus.

KAPCSOLÓDÓ
Kötelezővé kéne-e tenni a koronavírus elleni oltásokat?

“Az Amazonas egy hatalmas rezervátuma a különféle vírusoknak, jobb ha nem próbálunk szerencsét vele” – mondta el az AFP-nek a szakember.

A jóslat elég ismerős lehet, hiszen nagyjából ugyanez történt a világot lassan fél éve sakkban tartó COVID-19 esetében, amely eddigi tudásunk szerint egy eredetileg denevérekben megtalálható vírus volt. A vírus egy vuhani piacon találkozhatott emberekkel, ahol vadállatokat is árusítottak.

forrás

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!