Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

JÓ HÍR: Két lélegeztetőgépen fekvő orvos állapotán javított a vérplazma-terápiás kezelés

Mivel jelenleg nincs védőoltás és célzott terápia a koronavírus ellen, a klinikai vizsgálatok felé fordultak az orvosok. Reménykeltőek mind a vérplazma-terápiás kezelések, mind pedig a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiák – mondta el hétfőn Kásler Miklós az M1 tévécsatorna reggeli műsorában. Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: mindkét esetben 4-5 héttel ezelőtt kezdődtek el a terápiás kísérletek a megfelelő engedélyek birtokában.

Emlékeztetett, vérplazma-terápiát Magyarországon először egy súlyos állapotban lévő, veseelégtelenségben szenvedő beteg kapott, aki lélegeztetőgépre szorult ellátása során. A múlt héten megkapta a vérplazma-készítményt, ezután állapota „konszolidálódott”, lekerült a lélegeztetőgépről, és „minden reményünk megvan arra, hogy elhagyhatja a Dél-pesti Centrumkórházat”.

KAPCSOLÓDÓ
Gáspár Evelin és Járai Máté is a túlélésért küzd

A másik terápiás formáról szólva Kásler Miklós elmondta, ez a gyógyszeres terápia a vírusfertőzés által a szervezetben fellépő úgynevezett citokinvihart csillapítja. Ez azt jelenti, hogy a vírus a felső és alsó légutakban elszaporodik, amire a szervezet rendkívül intenzív immunválaszt ad. Ez a folyamat károsíthatja a többi szervet is, többszervi elégtelenséggel okozva a beteg halálát.Ebben az esetben a tocilizumab-terápia jöhet szóba, amelyet az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai diagnózisoknál évente már 50-70 esetben alkalmazott. A hatóanyagot alkalmazzák bizonyos autoimmun betegségek kezelésénél vagy onkoterápiás esetekben is – mondta el a miniszter. Vérplazma adására kérik a gyógyultakatFotó: Balogh ZoltánEzt a terápiát négy betegnél alkalmazták Magyarországon, ezzel elkerülve azt, hogy kritikus állapotba kerüljön; a már súlyos állapotban lévőknél mérsékelni lehetett a citokonvihart a szervezetben.A miniszter elmondta,eddig két súlyos, lélegeztetőgépen lévő beteg kapta ezt a terápiát – mindketten orvosok.Egyiküket már felébresztették, jól van, másikuk is várhatóan hétfőn vagy a közeli napokban lekerülhet a lélegeztetőgépről.Fotó: Balogh ZoltánA miniszter kiemelte, hogy mind a két terápiás forma életmentőnek bizonyult. „Mindkét innovatív terápia reménykeltő” – fogalmazott. Közölte: a Dél-pesti Centrumkórházban a más betegségeknél alkalmazott gyógyszerek tesztelése is folyik, az eredményeket folyamatosan értékelik.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Gyászol a világ! Meghalt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje
Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!