Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Szabálytalanul is újranyitnak egyes magyar üzletek, bevállalják a bírságot a túlélés érdekében a kormánylap szerint

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások a kormány húsvét előtti döntése értelmében határozatlan ideig érvényben maradnak, ami azt is jelenti, hogy bizonyos üzleteknek nem szabad vásárlókat fogadniuk. A Magyar Nemzet viszont azt írja, hogy

sok boltos egyszerűen nem tud tovább várni, és a fennmaradása érdekében újra kinyitott, hiába járhat ezért szabálysértési bírság.

Koronavírus - Budapesti város- és életképek

Fotó: Balogh Zoltán

A korlátozásokról szóló rendelet meghatározta, hogy

melyek azok az üzletek, amelyek fogadhatnak vásárlókat, ezek között viszont nem szerepelnek a cipő- és ruhaüzletek, a bútor-,  sportszer-,  játék-,  könyv-,  mobiltelefon-,  óra- és ékszerboltok.

Ez Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a magyar üzletek felét érinti, amelyeknek nem kell zárva tartaniuk, de az ide betérő vásárló és a vevőket beengedő boltos is szabálysértést követ el.

Ennek ellenére sok üzlet kinyit, mert a boltosoknak szükségük van a bevételre, és úgy érzik, a kereslet is jelentős a termékeik iránt. A kormánypárti lap azt írja, sok boltos azzal számolt, hogy csak pár hétig kell majd kibírniuk a rendkívüli intézkedéseket. A szerencsésebbeknek volt annyi tartalékuk, hogy bevétel nélkül is átvészeljék a korlátozásokat az alkalmazottaikkal együtt, ezek azonban fogyatkoznak,

sok üzletnek pedig nem is nagyon voltak tartalékaik, így erős nyomást éreznek arra, hogy újra kinyissanak.

Koronavírus - Budapesti város- és életképek

KAPCSOLÓDÓ
Néhány perce érkezett! Több mint 100 ezer embernek vonták be a védettségi igazolványát - Hatalmas büntetés várhat rájuk! Így tudod ellenőrizni, hogy a tiéd érvényes-e:

Fotó: Balogh Zoltán

Vámos György szerint mivel az ilyen üzleteket üzemeltetők önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, ami ellehetetleníti a működésüket, ezért szükségük lenne egy olyan, rájuk szabott támogatásra, amellyel a rendeletet betartva átvészelhetik a rendkívüli időszakot anélkül, hogy el kellene bocsátaniuk a munka nélkül maradt alkalmazottakat.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!