Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Nem tervezik megetetni egymással az állatokat németországi mintára a fővárosi Állatkertben, van elég tartalék

Bár a Fővárosi Állat- és Növénykert már több mint egy hónapja nem fogad látogatókat a koronavírus járvány miatt, az állatokról továbbra is a legmagasabb színvonalon gondoskodnak, így nem kell nélkülöznie a kert több mint tízezer lakójának.

A kapuk zárva tartása nemcsak az intézmény bevételeit érinti, hanem a látogatói szolgáltatásokat is: az állatkerti élményeket az interneten keresztül igyekeztek eljuttatni az emberek otthonaiba.

A rendkívüli helyzet természetesen az állatkerti szolgáltatások elérhetőségét, az intézmény bevételeit is érinti, illetve az intézmény munkatársai is rendkívüli munkarendben dolgoznak.

Az Állatok Farsangja rendezvény az budapesti állatkertben Az Állatok Farsangja rendezvény a budapesti állatkertben.

Fotó: Bruzák Noémi

Az Állatkert különleges intézménynek számít abból a szempontból, hogy itt nincs mód a működés átmeneti szüneteltetésére, hiszen a kert lakói folyamatos gondoskodást igényelnek. Az intézmény és dolgozói számára alapvető szempont, hogy az állatok – a látogatók elmaradásán kívül – semmit ne érzékeljenek a koronavírus okozta rendkívüli helyzetből.

Az Állatkertben lakó mintegy kilencszáz állatfaj több mint tízezer egyede semmiben sem szenved hiányt, róluk továbbra is folyamatosan, a legmagasabb színvonalon gondoskodnak.

A takarmányellátás is biztosított, mert az Állatkertnek korábban beszerzett készletei, tartalékai is vannak, és a járvány a további beszerzések terén sem okozott fennakadásokat.

A médiumok ilyen irányú kérdéseire reagálva a Budapesti Állatkert fontosnak tartja leszögezni, hogy az intézmény nem készül olyan intézkedésekre, amelyeket a sajtóhírek szerint a Neumünsteri Állatkertben fontolgatnak. Amint számos helyen megjelent, a szóban forgó

németországi állatkertben felmerült állataik egy részének feláldozása más állatok táplálása érdekében, továbbá az is, hogy az éhező állatokat elaltatják.

Budapesten semmi nem indokolja az ilyen típusú intézkedések lehetőségének felvetését. A városligeti intézmény ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a 71 akkreditált németországi állatkert túlnyomó többségében sincs szó ilyen intézkedésekről, és az említett Neumünsteri Állatkertben is csak legvégső esetben számolnak ilyesmivel.

Ő Arun, az Állatkert kiselefántja

Fotó: Budapest Zoo

A Fővárosi Állat- és Növénykert költségvetési szerv, fenntartója Budapest Főváros Önkormányzata. Gazdálkodását tekintve két lábon áll, működési költségeit részben saját működési bevételeiből, részben pedig a fenntartó által működési célra adott támogatásból fedezi.

Mivel a kert több mint egy hónapja zárva tart, ebben az időszakban természetesen nem volt jegyeladásból származó bevétel sem. A működési kiadások viszont lényegében változatlanok maradtak.

Az átmeneti zárva tartás miatt kieső bevétel pontos kiszámításának természetesen csak a rendkívüli időszak lezárulta után lesz értelme (hiszen addig is napról napra változik), de durva becsléssel annyi már most is elmondható, hogy a március 15-e óta kiesett bevétel meghaladja a százmillió forintot. Az Állatkert rendelkezésére álló pénzeszközök és készletek azonban ebben az időszakban is lehetővé tették a kert lakóiról való zavartalan gondoskodást.

KAPCSOLÓDÓ
A Várkonyi-Mészáros családi otthon olyan mint egy mesebeli palota: Liftek, medencék, tó- CSAK A GYEREKSZOBA 130 négyzetméter! ELKÉPESZTŐ:

Az Állatkert vezetése természetesen folyamatosan kapcsolatban áll a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal minden, a rendkívüli helyzettel kapcsolatos ügyben is, és közösen dolgoznak a felmerülő nehézségek megoldávsán. Az Állatkert tehát nincs magára hagyva.

Sörényes hangyász született az Állatkertben Sörényes hangyász született az Állatkertben

Fotó: Kovács Attila

Az ideiglenes bezárás óta sok magánszemély kereste meg az intézményt azzal a kérdéssel, hogy hogyan tudnák segíteni a kertet a rendkívüli helyzetben.Erre számos lehetőség van, az Állatkertnek van alapítványa, a számlaszám a honlapon hozzáférhető, így akinek módja van rá, akár cégként, akár magánszemélyként tudja támogatni az Állatkertet. További lehetőség a személyi jövedelemadó 1 %-ának felajánlása, vagy az egyes állatok jelképes „örökbefogadása”, amelyre az interneten keresztül, az Állatkerti Alapítvány honlapján van most lehetőség.

Az állatkert az elmúlt hetekben a szokásosnál is több hírt, képes beszámolót és kisfilmet tett közzé honlapján, illetve a közösségi médiában, hogy az állatkerti élményeket az interneten keresztül juttassa el az emberek otthonaiban.

Emellett rendszeresen készítenek és tesznek közzé olyan anyagokat, amelyek hasonlóan igyekeznek pótolni a tanulmányi csoportok állatkerti látogatásait, illetve a zoopedagógiai foglalkozásokat, ahogy a digitális munkarend is pótolni próbálja a tantermi órákat az iskolai oktatásban. Az anyagok egy része PDF formátumban letölthető és kinyomtatható, és a pedagógusok mellett azok a szülők is hasznukat vehetik, akik otthon maradva próbálnak programot, elfoglaltságot kieszelni gyermekeik számára.

KAPCSOLÓDÓ
Teljes családját lemészárolta, majd öngyilkos lett a magyar belügyminiszter
Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!