Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Szijjártó: 148 millió maszkra van szerződésünk Kínával, ebből eddig 46,8 millió érkezett meg.

Folyamatos az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök behozatala, a Kína és Magyarország közötti légihíd megállás nélkül üzemelt húsvét idején is – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában kifejtette, az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgép, azokon összesen 13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha – köztük kesztyűk, izolációs köpenyek, sapkák, arcvédő plexik -, továbbá 155 ezer teszt és 101 lélegeztetőgép érkezett.

Kiemelte, hogy 

Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése,

amelyből 46 millió 855 ezer érkezett meg; 3 millió 305 ezer tesztre van szerződés, amelyből 352 ezer megérkezett; a 47 millió 754 ezer leszerződött védőfelszerelésből pedig 20 millió 292 ezret vettek át.

KAPCSOLÓDÓ
Ez aztán az átverés! Élt a hitelmoratóriummal egy budapesti nő, most 1,4 milliója bánja

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A miniszter közölte: Magyarország a kazah és az azeri kormánnyal is megállapodott arról, hogy a Kínából induló, Budapestre tartó szállító-repülőgépeket mind Nurszultan, mind Baku repülőterén a lehető leggyorsabban kezelik és engedik továbbrepülni.

Szólt arról is, hogy számos ország kért segítséget Magyarországtól, és a felelős szomszédságpolitika jegyében ezek közül segítséget nyújtottunk – maszkokkal és védőruhákkal – Szerbiának, Észak-Macedóniának, Szlovéniának és Horvátországnak. Minél jobban állják a küzdelmet a szomszédaink, mi is annál jobb helyzetbe tudunk kerülni” – fogalmazott Szijjártó Péter.

KAPCSOLÓDÓ
Gáspár Evelin és Járai Máté is a túlélésért küzd

Hozzátette: Magyarország segített a jelenleg legrosszabb helyzetben lévő Olaszországnak is 100 ezer maszkkal és 5 ezer védőruhával az olasz kormány kérése alapján.

A magyarok lakta határon túli területeken szintén komoly kihívásokkal néznek szembe, minden határon túli magyar közösség meg is kereste a magyar kormányt, és “mivel minden magyar felelős minden magyarért”, az elmúlt hét végén elindultak a szállítmányok, amelyek Kárpátalja kivételével már mindenhova meg is érkeztek. Így Erdélybe, Felvidékre, Vajdaságba, Szlavóniába és Muravidékre összesen 710 ezer maszkot, 32 ezer védőruhát és 200 ezer kesztyűt küldött a magyar kormány – tájékoztatott Szijjártó Péter.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!