Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Meg se kottyan a koronavírus Magyarországnak? – Meglepően jó előrejelzés érkezett

Végre biztató hírek: a szakértők szerint szerint gyorsan talpraáll az ország, sokkal gyorsabban, mint Európa legtöbb állama.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a magyar gazdaság meglepően ellenálló lehet a koronavírus okozta válságnak, csak Szerbiában várnak egy kicsivel kisebb visszaesést a régióban. Ráadásul az Európai Unióban az idén Málta után a magyarországi bruttó hazai termék csökken majd a legkevésbé a járvány miatt.

Az MTI-hez eljuttatott elemzésben az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, méghozzá 4,2 százalékosra. A Valutaalap mostani prognózisa szerint a máltai 2,8 százalékos várható csökkenés után az idén a magyar GDP zsugorodik a legkevésbé az Európai Unióban, az unión kívül pedig csak Szerbiában lesz kisebb mértékű – 3 százalékos – a gazdasági teljesítmény csökkenése.

KAPCSOLÓDÓ
A Várkonyi-Mészáros családi otthon olyan mint egy mesebeli palota: Liftek, medencék, tó- CSAK A GYEREKSZOBA 130 négyzetméter! ELKÉPESZTŐ:

(Minden a koronavírusról itt!)

A szomszédos országok közül a horvátországi GDP 9 százalékkal csökken az idén az IMF mostani prognózisa szerint, a romániai pedig 5 százalékkal, a bolgár 4 százalékkal, a szlovén 8 százalékkal, a szlovák 6,2 százalékkal, az osztrák 7 százalékkal esik vissza. A lengyelországi GDP 4,6 százalékkal csökken az idén, a csehországi pedig 6,5 százalékkal. A nagy uniós tagállamok közül a német GDP 7 százalékkal, a francia 7,2 százalékkal, a spanyol 8 százalékkal, az olasz pedig 9,1 százalékkal csökken 2020-ban az IMF előrejelzésében.

Itt olvashat az egymástól nagyon eltérő gazdasági forgatókönyvekről.

A magyar gazdaság idei esése után gyors felpattanásra számít az IMF / Fotó: Northfoto

A magyar gazdaság idei esése után gyors felpattanásra számít az IMF / Fotó: Northfoto

Az infláció Magyarországon a tavalyi 3,4 százalék után az idén 3,3 százalékos lesz az IMF prognózisa szerint, 2021-ben pedig 3,2 százalék várható. A munkanélküliségi ráta az IMF mostani előrejelzése szerint az idén 5,4 százalékra emelkedik a tavalyi 3,4 százalékról, 2021-ben pedig 4,0 százalékra mérséklődik.

KAPCSOLÓDÓ
Értelmetlen gyógyszerezés – A gyilkos Frontin:

„A világ drámaian megváltozott az elmúlt három hónapban a koronavírus-járvány hatására. A karanténok és a korlátozások következtében a Nagy Lezárás időszakában vagyunk jelenleg, az aktivitás összeomlása az életünkben soha nem látott sebességgel ment végbe” – írja Gita Gopinath, az IMF főközgazdásza. A Portfolio.hu összefoglalója szerint a szakember a világgazdaság 3 százalékos visszaesését valószínűsíti, hozzátéve, nagyon sok a bizonytalanság, de Kína Indiával együtt még ebben a helyzetben is elérhet 1 százalékos növekedést.

forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/penz/koronavirus-gazdsag-munkanelkuliseg-gdp-inflacio-elorejelzes-valutaalap/

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!