Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Lélegeztetőgépre került egy koronavírusos magyar háziorvos

Sorra fertőződnek meg a magyar háziorvosok koronavírussal, ám Müller Cecília tisztifőorvos állítja: nem az állam dolga őket védőfelszereléssel ellátni. Azonban a hatályos törvények szerint igenis biztosítani kellene számukra az eszközöket. Ráadásul miközben az eljárásrendet átszervezték, a háziorvosok negyedéhez még mindig napi húsz, vagy még több beteg, azaz potenciális koronavírus-hordozó megy személyesen. Olaszországban március 26-ig a 37 orvos áldozatból 17 háziorvos volt.

Lélegeztetőgépre került egy magyar háziorvos, aki igazoltan koronavírussal fertőzött, emiatt is került kórházba – értesült biztos forrásból az Index. Információink szerint ráadásul a hétvégén nyilvánosságra került két eseten túl több magyarországi háziorvos fertőződött már meg, többeket pedig a betegség gyanújával vizsgálnak, illetve karanténba is helyeztek. A koronavírusos háziorvosok létszámára és állapotára vonatkozó kérdésünkre az operatív törzs hétfő óta nem válaszolt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend értelmében az alábbi védőeszközökre van, azaz lenne szükség ahhoz, hogy egy orvos biztonságos körülmények között vizsgálhasson beteget, potenciálisan koronavírusos esetet a járvány idején:

KAPCSOLÓDÓ
Túl későn hívta a mentőket a koronavírusban elhunyt 23 éves kiskunhalasi világbajnok

  1. Lábzsák
  2. Egyszer használatos védőköpeny
  3. Fóliakötény (opcionális)
  4. FFP2/3 maszk
  5. Sebészi maszk
  6. Védőszemüveg
  7. Védősapka
  8. Arcpajzs
  9. Gumikesztyű

Persze nincs százszázalékos védelem, mégis beszédes, hogy a magyar háziorvosok mindezekből körülbelül egy hónappal ezelőtt egy 50 darabos sebészi maszkcsomagot kaptak meg az államtól. Ezen túl, bő két héttel ezelőtt praxisonként 3 darab FFP1-es maszkot vehettek át – sokaknak száz kilométereket kellett utazniuk ezért –, amihez egy kis üveges kézfertőtlenítő gél járt még.

Ezt biztosította a magyar állam a legnagyobb betegforgalmat, és így a legnagyobb potenciális koronavírusos betegforgalmat is bonyolító alapellátás számára.

Két alkalommal juttattunk védőfelszerelést a háziorvosoknak, annak ellenére, hogy ez alapvetően az ő feladatuk, ezt mindig a betegellátó, a munkáltató feladata beszerezni

mondta a háziorvosok védelméhez szükséges állami segítséget firtató kérdésünkre hétfőn Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. Noha az alapellátásban tevékenykedő szakmai szervezetek többször jelentették a kockázatot, és kérték az állami szerveket, segítsenek nekik beszerezni hatósági úton a szükséges eszközöket – erre ugyanis nekik piaci körülmények között gyakorlatilag január vége óta nincs lehetőségük – a tisztifőorvos világossá tette: továbbra sem számíthatnak a kormány segítségére.

KAPCSOLÓDÓ
MOST ÉRKEZETT: Ezekben a magyar városokban a legnagyobb az esély a megfertőződésre! RÉSZLETEK:
Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján hétfőn

Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján hétfőnFotó: Index

Kedden emiatt nyílt levélben fordult a tisztifőorvoshoz az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa, a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezete, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Háziorvosok Online Szervezete – mint írták, szoros egyetértésben. Világossá tették ugyanis, hogy Müller Cecília tévedett akkor, amikor állította, hogy a rendkívüli járványügyi helyzetben is az egyes háziorvosok, avagy a praxisok felelőssége lenne a védőfelszerelés beszerzése.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!