Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Az operatív törzs hétfői bejelentései: máris eljárások indultak a kijárási korlátozás megszegése miatt

A kijárási korlátozások szombat óta vannak érvényben. Hétfő reggelre 447-re emelkedett a magyarországi megbetegedések száma, illetve 15-re nőtt az elhunytaké. Az operatív törzs a legújabb intézkedések kapcsán hétfőn is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

Videón is követhette az eseményt:

Dr. Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok:

108 intézmény élére neveztek ki kórházparancsnokot. A cél, hogy az egészségügyi intézmények támogatást kapjanak a felkészülésben. Életek múlnak majd azon, hogy a kórházaktól származó adatok pontosak legyenek arról, mennyi eszköz és ember áll rendelkezésre.

Orvosszakmai kérdésekben a kórházparancsnokoknak semmiféle jogkörük nincs,a faladatuk az, hogy rendelkezésre álljanak a gyógyításhoz szükséges eszközök, s ha hiány van, a kórházparancsnokok jelzik, így átcsoportosítást, segítséget kapnak. Ellenőrzik a járványügyi szabályok betartását is.

Néhány eszköz a közelmúltban nem oda került, ahol lennie kellett volna. Ezek megóvása kiemelt szempont.

A kórház vezetője köteles a vagyonbiztonságra és a járványügyi szabályokra vonatkozó kórházparancsnoki utasításoknak eleget tenni.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos:

Beszámolt arról, hogy reggelre 447-te nőtt a betegek száma, 2-vel az elhunytaké, mindketten 90 év felettiek voltak. Jó hír, hogy még mindig nem léptünk át a tömeges megbetegedésének időszakába, valamint gócpontok sem alakultak ki. Egyelőre úgy tűnik, a korlátozások beváltak. Fontos, hogy ezeket mindenki betartsa.

Köszönet illeti azokat, aki a szabályokat betartják, mert nekik köszönhető, hogy a járvány lassan terjed.

Fontos, hogy ha muszáj elhagynia az otthonát valakinek, akkor is tartsa be másoktól a másfél méteres távolságot.

A kijárási korlátozás mindenkinek fokozott terhelést jelent, ezzel mindenki tisztában van. De a a legfontosabb cél, hogy a fertőzés terjedését korlátozzuk – és a járványnak eddig jól sikerült gátat szabni, mert bár emelkedik a fertőzések száma, robbanásszerű terjedés nem következett be.

A teszteket az NNK laborjában és a kijeölt laborokban végzik: a teszt eredményességéhez az kell, hogy legyen kellő számú sejt a levett mintákban. Ezzel kimutatják, hogy a vizsgálat időpontjában a szervezetben benne van a vírus. Prognózisra nem alkalmas, mert nem tudja megmondani senki, hogy másnapra, vagy két nap múlva milyen helyzet alakul ki a beteg szervezetében.

A másikféle teszt még bizonytalanabb: azaz, hogy egy megfertőződött, vagy a betegségen átesett személyt detektáljunk. Ez kimutatja a vírus elleni ellenanyagot a szervezetből, azaz, hogy a vírus jelen van vagy volt a szervezetben, mert a szervezet védekezik ellene, ufyanakkor nincs olyan teszt, ami gátolja, avagy befolyásolja a járvány terjedését. A tesztek elvégzése orvosszakmai kérdés. Nem rendelhetünk magunknak laborvizsgálatokat, csak orvosi javaslatok alapján. Akiben felmerül a gyanú, hogy elkaphatta a fertőzést, hívja fel a háziorvosát, az majd egy infektológus segítségével dönt. A tesztelés információt nyújt, de a járvány terjedésében nem játszik szerepet, mert a laborvizsgálat csak az aktuális állapotot tükrözi, ami akár hamis biztonságérzetet is teremthet abban, aki negatív lett. Semmi biztosíték nincs rá, hogy másnapra nem lesz beteg – mondta Müller Cecília.

KAPCSOLÓDÓ
Teljes családját lemészárolta, majd öngyilkos lett a magyar belügyminiszter

A tiszti főorvos praktikus tanácsai:

 • idős hozzátartozóinkat gyakran hívjuk fel otthonukban, mert lelki teher egyedül otthon lenniük
 • alapvető szükségleteik beszerzésében segítsük őket
 • készítsünk bevásárlólistát
 • csomagolt árut vegyünk le a polcról, azt, ami tisztának látszik
 • ne fogdossuk össze a boltokban az árut
 • csomagolatlan árunál a kirakott lapátot, csipeszt használjuk és úgy tegyük a kosárba, hogy ne érjen hozzá a többi termékhez
 • tartsuk a távolságot a vásárlóktól, és figyeljünk a pénztárosokra is
 • használjunk bankkártyát, ha lehet
 • minden alkalommal mossunk kezet hazatérve
 • ha átadjuk az árut idős rokonunknak, az nem szoros kontaktus, de ne menjünk be a lakásába, ne kezdjünk beszélgetni
 • táskát, szatyrot, miután az ételt elraktuk, mossuk le, ezután is mossunk kezet

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa:

Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság polgári védelmi programjához: ennek célja, hogy a védekezéshez szükséges készletekből kaphassunk.

A rendőrök visszajelzése szerint a legtöbb ember megértette, hogy fontos a kijárási korlátozás betartása.

Több mint 700 esetben azonban intézkedni kellett a szombaton elrendelt kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt: nagyrészt figyelmeztetést alkalmaztak, de volt, aki ellen szabálysértési feljelentést kellett tenni, és olyan is akadt, aki helyszíni bírságot kapott.

Több embert büntetni kellett a hatósági házi karantén megszegése miatt.

Kérdésekre adott válaszok:

Jelen pillanatban nem kívánnak módosítani a vásárlási idősávokon.

Mikor megy ki a mentő tesztet végezni? Válasz: Fontos hangsúlyozni, hogy a mentő akkor megy mintát venni, gyorstesztet végezni, ha a háziorvos gyanúsnak minősíti a személyt, és kéri a tesztelést. Az OMSZ 55 kocsival végzi ezt a tevékenységet. A háziorvosok ugyanis egyre többször kérnek tesztelést. Az esetek többségében 24 órán belül kiér a mentő. Napi 800 címet kapnak a mentők, ezért türelmet kérnek. A gyorsteszt ujjbegyvérből történik, arra nincs különösebb előírás. Légúti mintavétel esetén viszont se ne igyanak, se ne egyenek semmit, hogy elegendő minta legyen a vizsgálathoz.

Miért vannak katonák az utcákon? Válasz: ez szolgálatot a közbiztonság erősítésére, a polgárok megnyugtatására, illetve segítik a rendőrséget.

KAPCSOLÓDÓ
Közösségi oldalán jelentette be Gelencsér Timi. Nagyon súlyos dologról van szó, mindenkit kér hogy...

A WHO jóval előbb jelezte a veszélyt, mint az európai járványügyi központ.

Mikor szab ki a rendőrség szigorú szankciót a kijárási korlátozás megszegésekor? Törvényesnek, empatikusnak, lojálisnak, szükségesnek és arányosnak kell lennie az intézkedéseknek. Ha lehet, ezen alapelvek alapján intézkednek a rendőrök – hangzott a válasz.

Szigorítás?

Mikor szigorodhat a kijárási korlátozás, bevezethetnek-e az olaszországihoz hasonló intézkedéseket, amikor csak engedéllyel lehet elhagyni az otthonokat? Válasz: az operatív törzs folyamatosan áttekinti a helyzetet, s akkor tud megalapozott döntést hozni, ha minden információ a rendelkezésre áll. Jelenleg ezen adatok feldolgozása folyamatban van, a megfelelő időben tájékoztatják a lakosságot.

Van újabb intézkedés a nagymágocsi idősotthonban, ahol kiderült, hogy egy lakó fertőzött? Az intézmény teljes zárlat alatt van, az idősek ellátása folyamatos, hét fertőzöttet vittek a szentesi kórházba, a fertőtlenítés zajlik az idősotthonban.

Előrehozták a kórházak a járvánnyal kapcsolatos feladataikat, mi ennek az oka? Válasz: a járvány maga indokolta ezt az intézkedést: egyre bővíteni kell a kapacitásokat úgy, ahogy szükségesnek látják a szakemberek. Egy beteg sem maradhat ellátatlanul. 11 beteg van egyébként intenzív osztályon.

A háziorvosok védelme: olyan eljárásrend, ami távoltartja őket a potenciális fertőzöttektől. A 65 év felettieket és 65 év alatti krónikus beteg orvosokat kivonták a személyes ellátásból. A munkáltató felelőssége az egyéni védőfelszerelés beszerzése.

Minden korosztályra kiterjed a megfertőződés lehetősége: van már gyermek és fiatal fertőzött is Magyarországon.

A nagymágocsi idősotthonban folynak még a vizsgálatok, mérik a lakók hőmérsékletét, a gondozottakat és a dolgozókat fertőtlenítőszerekkel látták el, az egészségi állapotukat nyomon követik. Bármilyen felső légúti tünettel elkülönítik a lakókat, az intézmény orvosa gondoskodik róluk.

A külföldről érkezett védekezőeszközöket elsősorban az egészségügyi dolgozóknak, azon belül is az igazoltan koronavírusos betegekkel foglalkozóknak juttatnak belőlük, azután következik az többi orvos.

Honnan lehet beszerezni maszkot? Magyarországon is megindult a gyártás a BVOP varrodáiban. Törökországból alapanyag érkezett, 6,6 millió maszkot lehet belőle csinálni, ezek is elsősorban az egészségügybe kerülhetnek.

Az egészésgügyi intézmények számára konkrét iránymutatást adtak arra, hogy melyek a halasztható és nem halasztható beavatkozások. Több mint 62 orvosszakmában megkapták ezeket az intézmények. Ha valaki úgy érzi, sérelmes az ellátásának halasztása, az intézmény vezetőjéhez, avagy a betegjogi képviselőhöz fordulhat.

Mindenkit érdekel, mikor lépünk át a tömeges megbetegedések szakaszába: egyelőre jó a helyzet, a fertőzöttek száma arányosan növekszik, de valahol a küszöbön vagyunk, még egyelőre csoportos megbetegedések vannak.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!