Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Kiadták a riasztást, életveszélyes „szívgyógyszert” árulnak az interneten

Olyan készítményt árulnak az interneten szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat – közölte a Magyar Kardiológusok Társasága pénteken az MTI-vel. A készítmény reklámja téves kórélettani magyarázatot ad a magas vérnyomás kialakulásáról, a készítménnyel kapcsolatban pedig képtelenségeken alapuló hatásmódot közöl – írták.

A szerek a reklám szerint általános értisztító hatásúak és a magas vérnyomás mellett alkalmasak a szív- és érrendszeri betegségek – például az infarktus, a stroke, valamint egyéb érelzáródások – megelőzésére. A reklámokat közvetítő internetes oldalakon hamisan azt állítják, hogy a szer használatát bizonyos elismert szívsebészek támogatják, és hamisan jelölnek meg magyar – nemzetközileg elismert és országos – intézményeket is, akik a készítmény fejlesztésében közreműködtek – tudatták.

A társaság felhívta a figyelmet: az anyagi haszonszerzésre irányuló reklámok arra biztatják a betegeket, hogy magas vérnyomásukat kizárólag a honlapjukon megrendelhető készítménnyel kezeljék, vagyis hogy hagyják el az orvos által előírt terápiát,

ez pedig akár életveszélyes állapotot is okozhat.

A készítmény továbbá azért is veszélyes, mert bevizsgálatlan, összetétele ismeretlen, illetve különböző oldalakon eltérő növényi összetevőket írnak – tették hozzá.

A társaság a kialakult helyzetet jelezte a szakhatóságnak, és jogi lépések megtételét mérlegeli szakértők bevonásával, továbbá arra kéri a betegeket, hogy internetes tartalmak alapján soha ne kezdjenek vagy hagyjanak abba terápiát háziorvosuk, kezelőorvosuk megkérdezése nélkül.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!